Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Karjalanpiirakat perunatäytteellä

3.4.2008 11.24

Saara Törmä

Itse tehdyt karjalanpiirakat ovat loistavia. Ne syntyvät helposti ja halvalla.

Kuutisentoista piirakkaa

Perunatäyte

  • Kilo perunoita
  • 50 g margariinia
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl maitoa, kasvimaitoa, kermaa tai soijakermaa
  • 3 rkl vehnäjauhoja

Kuori

  • 1 1/2 dl kylmää vettä
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja

Voiteluun

  • 25 g voita tai margariinia
  • 1/2 dl maitoa tai kasvismaitoa
  1. Tee ensin täyte. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Kaada vesi pois tai säästä osa muusia varten.
  2. Survo perunat perunasurvimella. Lisää perunoiden joukkoon margariini ja suola sekä 2 dl maitoa tai kermaa tai perunoiden keitinlientä. Voit myös käyttää yhdistelmää näistä kaikista.
  3. Vatkaa hetki, jotta muusista tulee kuohkeaa. Sekoita joukkoon vielä 3 rkl vehnäjauhoja ja laita muusi sivuun jäähtymään.
  4. Tee kuoritaikina. Mittaa kulhoon vesi ja sekoita joukkoon suola ja jauhot. Vaivaa tasaiseksi.
  5. Ripottele pöydälle vehnä- tai ruisjauhoja. Kaavi taikina kulhosta ja jaa se 15–20 osaan.
  6. Ota taikinapala kerrallaan käsittelyyn ja pidä muut palat liinan alla, etteivät ne kuivu. Painele palasta pieni lettu ja kaulitse se niin ohueksi soikion tyyppiseksi kuoreksi kuin mahdollista. Harjaa ylimääräiset jauhot valmiilta kuorelta pullasudilla.
  7. Nosta kuorelle perunamuusia ja levitä se niin, että jätät reunoilta muutaman sentin vapaaksi. Rypytä reunat täytteen päälle peukalon ja etusormen avulla. Ei ole niin tarkkaa, kunhan kuori ei jäisi korkeiksi huipuiksi törröttämään. Huiput palavat helposti.
  8. Nosta piirakka uunipellille lastan avulla. Tee muut piirakat samaan tyyliin. Paista piirakoita 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  9. Sulata kattilassa rasva ja sekoita siihen maitoa. Voitele seoksella kypsien piirakoiden pohjat ja reunat.




Viite