Saaristo-leipä
3.4.2008 11.18
Saara Törmä
Saaristo on kuin saaristolaisleipää. Tarvitset kummallisia aineita, kuten kalja- tai mämmimaltaita. Tämä leipä on kuitenkin niin erinomaista ja helppo valmistaa, että siihen kannattaa vähän investoidakin.
- 5 dl piimää tai maustamatonta jogurttia ja maitoa
- 25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
- 1 1/2 dl siirappia tai hunajaa
- 2 tl suolaa
- 1 1/2 dl kaurahiutaleita
- 1 1/2 dl kalja- tai mämmimaltaita
- 1 1/2 dl puolukoita tai 1 dl puolukkasurvosta
- 7 dl ruisjauhoja
- 5 dl vehnäjauhoja
- Lämmitä 5 dl piimää kädenlämpöiseksi. Jos käytät soija- tai muita kasvistuotteita, sekoita noin desiin maustamatonta soijajogurttia sen verran soijamaitoa, että saat nestettä yhteensä 5 dl. Voit käyttää myös tavallista jogurttia ja maitoa.
- Lisää murennettu hiiva tai kuivahiiva, siirappi tai hunaja, suola, kaurahiutaleet, maltaat sekä puolukkasurvos nesteen joukkoon. Kokonaiset puolukat voit survoa haarukalla.
- Lisää ruisjauhot ja sekoita. Lisää vehnäjauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Sen kummempaa vaivaamista ei tarvita. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota tunti.
- Ripottele pöydälle jauhoja. Kaavi taikina kulhosta ja jaa se kahtia. Kostuta kätesi vedellä. Muotoile taikinapalat pyöreiksi leiviksi pellille leivinpaperin päälle. Peitä leivät liinalla ja anna niiden kohota vielä 40 minuuttia. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
- Paista leipiä uunin alatasolla 1 tunti ja 15 minuuttia.