Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Baklava

3.4.2008 10.26

Saara Törmä

Baklava on makea Lähi-idän herkku, jota tavallisesti valmistetaan paperinohuesta valmiista filotaikinasta. Hyvä baklava syntyy myös omin voimin, mutta aika paljon täytyy kyllä kaulita.

Taikina

  • 50 g voita tai margariinia
  • ripaus suolaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/4 dl maitoa, kasvismaitoa tai vettä

Täyte

  • 150 g erilaisia pähkinöitä tai manteleita rouhittuna
  • 2 tl kanelia
  • 50 g voita tai margariinia

Kostutusneste

  • 1 dl siirappia
  • 1 1/2 dl hunajaa (tai ei hunajaa ja 2,5 dl siirappia)
  • 4 rkl sitruunamehua
  • 2 1/2 dl vettä
  1. Mittaa kulhoon voi tai margariini, ripaus suolaa sekä vehnäjauhot. Hiero aineksia, kunnes rasva on sekoittunut jauhoihin.
  2. Lisää maito tai vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa kymmenisen minuuttia, kunnes taikina on sitkeää ja kimmoisaa. Voit ottaa taikinan kulhosta ja työnnellä sitä pitkin pöydän pintaa. Laita taikina jääkaappiin kymmeneksi minuutiksi.
  3. Sekoita kupissa manteli- tai pähkinärouhe ja kaneli. Sulata taikinan voitelua varten 50 grammaa voita tai margariinia kattilassa. Voitele vielä kakku- tai paistosvuoka. Älä käytä irtopohjavuokaa, se saattaa vuotaa.
  4. Ota taikina jääkaapista ja jaa se kymmeneen osaan. Jätä yksi paloista pöydälle ja laita loput jääkaappiin odottamaan vuoroaan.
  5. Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja aloita kauliminen. Kaulitse taikinapala vuoan kokoiseksi, aivan paperinohueksi levyksi. Kaulitse keskeltä ulospäin ja käännä lettua hieman joka kaulimen työnnön välissä. Voit myös kokeilla venytellä lettua varovasti. Älä huoli, jos ensimmäinen pala ei ota luonnistuakseen. Levyä voi myös venytellä paikallaan vuoassa.
  6. Nosta kaulittu levy vuokaan, asettele se hyvin ja sudi sille sulaa voita tai margariinia.
  7. Kaulitse vielä toinen levy, nosta se edellisen päälle ja sudi tällekin levylle rasvaa. Ripottele nyt vuokaan neljäsosa täytteestä.
  8. Jatka samaa rataa, eli aina kaksi levyä väliin ja sitten täytettä. Muista voidella levyt. Päällimmäiseksi tulee taikinakerros.
  9. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Ruuduta baklava terävällä veitsellä annosten kokoisiksi ruuduiksi. Paista baklavaa 50 minuuttia.
  10. Sekoita kuumaan veteen siirappi ja hunaja sekä sitruunamehu. Kun baklava tulee uunista, kaada neste sen päälle. Voit painaa veistä ruudutusta pitkin, jotta neste pääsee kaikkiin väleihin. Peittele baklava kelmulla ja anna sen vetäytyä viileässä mielellään seuraavaan päivään.




Viite