Omenahyve
3.4.2008 10.22
Saara Törmä
Kun oma lehmä on ojassa ja tarkoituksesi ovat kunnialliset mutta vakaat, valmista omenahyve etukäteen paistamista vaille valmiiksi. Kypsentämätöntä hyvettä voit säilyttää jääkaapissa tuntikaupalla. Kun pääruoka on syöty, sujautat vain salaa hyveen uuniin ja viihdytät vieraitasi vaikkapa yksinlaululla sillä aikaa, kun hyve paistuu.
- 8 kotimaista tai kuutisen isompaa ulkomaista omenaa
- 1 rkl sitruunamehua
- 100 g voita tai margariinia
- 2 1/2 dl kaurahiutaleita
- 1 dl fariinisokeria tiiviiksi puristettuna
- 1 tl kanelia
- 1/4 tl jauhettua inkivääriä
- 1/4 tl jauhettua neilikkaa
Lisäksi
- Kuori omenat, halkaise ne ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi.
- Voitele uunivuoka ja kaada lohkot vuokaan. Lorota päälle sitruunamehu.
- Sulata voi tai margariini kattilassa ja heitä joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita joukkoon fariinisokeri, kaneli, inkivääri ja neilikka ja levitä seos omenoiden päälle.
- Laita vuoka uuniin tai jääkaappiin odottamaan oikeaa hetkeä. Paista omenahyvettä noin 25–30 minuuttia. Tarjoa lämmintä hyvettä vaniljajäätelön kanssa.