Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pullon henki ei haise

Jukka Nikulainen

Lasipurkit.
DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

29.4.2014

Jukka Nikulainen

Erilaisia lasiesineitä löytyy roskiksista silloin tällöin – designkulhoista ja -juomalaiseista Oiva Toikan lasilintuihin saakka. Lasiesineet, toisin kuin ihmiset, eivät ole kuitenkaan syntyneet tasaveroisina.

Kuvassa olevia Riihimäen lasin sympaattisia lasipönttöjä löytyy roskiksista todella usein, kannella ja ilman. Roskiksesta on olohuoneeseemme noussut myös valtavan isoja ja lujatekoisia lasipulloja.

Jättiläispulloista tulee jotenkin huvittava vaikutelma. Ne ovat kuin jonkin myyttisen jättiläisdeekun kostean viikonlopun krapulainen päätös. Ja kaljapulloista puheen ollen, erilaisia pantillisia pulloja ja tölkkeja löytää roskiksista myös usein.

Vielä joitain vuosia sitten Riihimäen lasi oli kova sana kirpputoreilla ja myyjäisissä. Ilmeisesti sisustusmuodin kurssit muuttuvat tässäkin asiassa. Mutta meidänkin kotonamme pöntöt ovat sisustus- ja säilytyskäytössä.

Tällä hetkellä yhdesssä purkissamme on esimerkiksi niinikään dyykittyjä joulupalloja, kuten kuvasta näkyy. Pallopönttö onkin ihan hyvä vaihtoehto joulukuuselle. Kaikkia lasipurkkejamme en viitsinyt kuvata. Kerroksittain luikertelevat sukkahousumakkarat kun näkyvät lasipurkista läpi kuin kaamea vaatetomografiakuva.

Itselleni tuli silti yllätyksenä, että lasipurkit olivat aluksi tarkoitettu ruokien, vihannesten tai marjojen säilytykseen. Loogista kyllä: lasi on helppo materiaali pitää puhtaaana, eikä siitä esimerkiksi liukene mitään ruokaan.

Ennen kuin joku pystyy esittämään valtaville lasipulloille yhtä järjellisen selityksen, uskon edelleen kantakaupungin lämmityskellareissa asuviin, pahasti alkoholisoituneisiin jättiläismaahisiin.





Viite