Vaniljamunkkipullat
3.4.2008 10.07
Saara Törmä
Munkkien taikina on pullataikinaa, ja jos munkit paistaa uunissa, niistä tulee tietysti munkkipullia.
Kymmenen pullaa
Taikina
- 2 1/2 dl maitoa tai kasvismaitoa
- 25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
- 1 dl sokeria
- 1 1/2 tl kardemummaa
- 1/2 tl suolaa
- 75 g voita tai margariinia
- 7 dl vehnäjauhoja
Vaniljatäyte
- 1/2 dl sokeria
- 1/4 dl maissitärkkelysjauhoja
- 1 1/2 dl maitoa tai kasvismaitoa
- 25 g voita tai margariinia
- 1 tl vaniljasokeria
Voiteluun
Pinnalle
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murusta maitoon hiiva tai kaada joukkoon kuivahiiva. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.
- Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja sekoita samalla. Lisää välillä pehmeä margariini, sekoita edelleen ja lisää loput jauhot.
- Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa jollain tapaa kulhon reunoista. Taikinan pitää jäädä melko löysäksi. Peitä taikina liinalla ja jätä se lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi.
- Tee vaniljatäyte sillä aikaa, kun taikina kohoaa. Sekoita kattilassa sokeri ja maissitärkkelysjauho. Sekoita maito sokeri-jauhoseokseen ja lyö kattila liedelle. Kuumenna ja sekoita koko ajan, sillä nyt palaa helposti pohjaan. Kun seos sakenee, eli maissijauho kypsyy, sekoita vielä hetki.
- Kumoa kiisseli kulhoon ja vatkaa joukkoon 25 grammaa voita tai margariinia pienissä erissä. Sekoita kiisseliin vielä vaniljasokeri ja laita kiisseli jääkaappiin jäähtymään.
- Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja kumoa taikina kulhosta pöydälle. Jaa taikina kymmeneen osaan. Pyöritä osat palloiksi ja paina ne lettusiksi.
- Nosta kunkin letun keskelle lusikallinen vaniljakiisseliä. Nosta letun reunat ylös ja nipistä keskeltä yhteen nyytiksi.
- Kaada öljyä lautaselle. Kasta kätesi öljyyn, ota pulla käsiisi ja rasvaa sen pinta. Nosta pullia pellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin. Tee kaikki pullat näin ja peitä ne liinalla.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma ja pullat näyttävät hieman kohonneen, voitele ne vielä kerran öljyllä, mutta tällä kertaa vaikkapa pullasudilla. Älä nosta pullia käsiisi, sillä muuten ne lässähtävät.
- Ripottele pullien pintaan sokeria ja paista niitä 10–15 minuuttia. Tarjoile munkkipullia tuoreena kylmän juoman kanssa.