Raparperipiiras
3.4.2008 10.02
Saara Törmä
On tärkeää syödä säännöllisesti raparperipiirakkaa pihalla. Jos raparpereja ei ole saatavilla, tee omenapiirakkaa ja syö sitä sohvalla peiton alla.
Täyte
- 500 g raparperia tai happamia omenoita
- 1 dl fariinisokeria, tiivis mitallinen
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 25 g voita tai margariinia
Taikina
- 100 g voita tai margariinia
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 1/2 dl sokeria
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 tl kanelia
Lisäksi
- 1 dl maitoa tai kasvismaitoa
- Tee ensin täyte: Kuori raparperit, eli vetele veitsellä ohut kuorikerros suikaleina irti. Pilko raparperit kulhoon ja lisää fariinisokeri sekä vehnäjauhot.
- Lisää rasva pieninä nokareina. Sekoita. Jos käytät omenoita, kuori ja pilko omenat, muuten sama juttu. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
- Sulata taikinaa varten tarkoitettu rasva kattilassa. Kaada kaikki taikina-ainekset eli vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, vaniljasokeri, kaneli sekä sulatettu rasva kulhoon. Sekoita sähkövatkaimella, kunnes tuloksena on kulhollinen muruja.
- Voitele vuoka ja kaada vuokaan kourallinen vehnäjauhoja. Pyörittele vuokaa, jotta jauho leviää tasaisesti. Kopistele ylimääräiset jauhot pois. Kaada puolet taikinasta, eli tässä tapauksessa puolet muruista, vuokaan. Painele murut tasaiseksi pohjaksi.
- Kaada raparperitäyte pohjalle ja tasoittele hiukan. Lisää loppujen taikinamurusien joukkoon 1 dl maitoa ja vatkaa sähkövatkaimella, kunnes tuloksena on tasainen ja paakuton taikina. Levitä taikina raparperien päälle ja laita torttu uuniin.
- Paista torttua reilu puoli tuntia, kunnes pinta on ruskettunut ja veikkailet piiraan olevan kypsä. Voit myös tökkiä tortun keskikohtaa tulitikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, torttu on valmis. Tarjoa lämpimän piiraan kera jäätelöä tai kermavaahtoa.