Lauran mustikkapiirakka
3.4.2008 9.51
Saara Törmä
Tämä mustikkapiirakka ei ole tylsän kuivakka, vaan mehukas kuin mikä.
Pohja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl fariinisokeria
- 125 g voita tai margariinia
- 3 rkl maitoa tai kasvismaitoa
Täyte
- 400 g, noin 7 1/2 dl pakastemustikoita tai tuoreita mustikoita
- 1 dl fariinisokeria tiiviiksi puristettuna
- 1 tl kanelia
- 1/2 dl maissitärkkelys- tai perunajauhoja
- 25 sulatettua voita tai margariinia
Tarjoiluun
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Tee pohja: Sekoita vehnäjauho, fariinisokeri ja rasva kulhossa. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi.
- Voitele piirakkavuoka, heitä vuokaan kourallinen jauhoja ja pyörittele vuokaa. Kopistele lopuksi ylimääräiset jauhot pois.
- Kaulitse tai painele taikina jauhotetulla pöydällä pyöreäksi, vuokaa hieman suuremmaksi lätyksi. Nosta lätty vuokaan ja varmista, että taikina nousee kunnolla reunoille. Täyte on löysää ja leviää paistettaessa, jos reunoja ei ole.
- Sekoita kulhossa mustikat, fariinisokeri, maissitärkkelysjauhot sekä kaneli.
- Lisää sulatettu rasva ja sekoita. Jos mustikat ovat jäisiä, rasva kovettuu saman tien, mutta ei sen niin väliksi, kunhan nyt suunnilleen sekaisin menee.
- Kaada mustikat vuokaan ja paista piirakkaa uunissa noin tunti. Anna tortun hieman jäähtyä ja tarjoa haalean piirakan seurana vaniljajäätelöä.
Piirakan voi mainiosti tehdä muistakin marjoista, kuten puolukoista tai viinimarjoista.