Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Ratkaisun paikat. Senni Moilasen ja Tahdon 2013 -kampanjan ajama tasa-arvoinen avioliitto on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.
28.3.2014 8.49
Olet Tahdon 2013 -liikkeen puheenjohtaja. Millainen olo jäi tasa-arvoisesta avioliittolaista käydystä lähetekeskustelusta?
Se oli siistimpi kuin aiempi lähetekeskustelu, mikä oli positiivinen yllätys. Keskustelua käytiin suurimmalta osin kunnioittavassa hengessä. Toki huomasi, että vastustajien oli jo vaikea keksiä perusteluja sille, miksi aloitetta ei tulisi hyväksyä.
Entä miten sujui kuuleminen lakivaliokunnassa?
Hyvin. Kansanedustajilta tuli paljon kysymyksiä, ja kuulemiseen käytettiin reilusti aikaa. Näkökulmat taloudellisista kysymyksistä periaatteellisiin tulivat käsiteltyä laajasti.
Oletteko olleet yhteydessä kansanedustajiin lain lobbaamiseksi?
Olemme pyrkineet tapaamaan mahdollisimman monia kansanedustajia. Yhteydenottomme on otettu positiivisesti vastaan. Moni on halunnut saada ajantasaista tietoa aloitteen vaikutuksista.
Onko kansalaisaloitteessa kyse symbolisesta kamppailusta vai käytännön ongelmien ratkomisesta?
Kaiken kaikkiaan muutokset olisivat lakiteknisesti pieniä, mutta symbolisesti suuria. Etenkin sateenkaariperheille kyse on myös konkreettisista ongelmista, kun samaa sukupuolta olevat pariskunnat eivät nykyään voi adoptoida lasta yhdessä. Olisi iso muutos, että yhteiskunta osoittaisi sateenkaariperheiden olevan yhtä arvokkaita kuin eri sukupuolta olevien vanhempien perheet.
Mikä on pahin väärinymmärrys aloitteen sisällöstä?
Että aloite liittyisi jotenkin kirkolliseen vihkimiseen. Lisäksi aloitteesta puhuttaessa on käytetty termiä ”homoliitto”. Avioliitto ei kuitenkaan muuttuisi sen paremmin homo- kuin heteroliitoksi. Tarkoitus on, että parisuhdestatus ei paljastaisi henkilökohtaisia asioita ihmisestä, joka ei sitä halua.
Tuoreimmat galluplukemat osoittavat kansalaisten kannattavan tasa-arvoista avioliittolakia yhä vahvemmin. Meneekö aloite läpi eduskunnassa?
Meillä on ollut siihen vahva usko koko ajan. Monet kansanedustajat ovat todenneet kunnioittavansa äänestäjiensä tahtoa, joten gallupluvut ovat jälleen yksi syy äänestää aloitteen puolesta.
tasa-arvo  avioliitto  avioliittolaki 
Tweet