Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Paloma Hannonen.
Ministeriöstä järjestöön. Paloma Hannosen mukaan hänen uusi työnantajansa SLL ajaa yleistä etua. ”Kun kuljen hienossa metsässä, niin ajattelen, että luontokin maksaa palveluksia takaisin.”Iiro Törmä

Ministeriöstä järjestöön. Paloma Hannosen mukaan hänen uusi työnantajansa SLL ajaa yleistä etua. ”Kun kuljen hienossa metsässä, niin ajattelen, että luontokin maksaa palveluksia takaisin.”

Onko omaa työtä vaikea kritisoida, Paloma Hannonen?

3.3.2014 8.38

Sammeli Heikkinen

Siirryit ympäristöministerin erityisavustajasta Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntijaksi. Onko roolinvaihto julkisen vallan puolelta kansalaisjärjestöön helppo?

”Järjestö työpaikkana tuntuu todella luontevalta. Kannatan pelisääntöjä näissä vaihdosasioissa. Ymmärrän, ettei siinä ole joillekin eroa, mutta itse näen eron siinä, meneekö töihin johonkin etujärjestöön, joka ajaa tietyn ryhmän taloudellista etua, vai ympäristöjärjestöön. Toisaalta, kun kuljen hienossa metsässä, niin ajattelen, että luontokin maksaa palveluksia takaisin.”

Viime aikoina on hyväksytty ja tulossa käsittelyyn paljon luontoon ja ympäristöön vaikuttavia lakeja kuten metsä-, ympäristönsuojelu-, luonnonsuojelu- ja ilmastolaki. Miltä lakivyöry näyttää Suomen luonnon kannalta?

”En oikein tiedä, voiko näitä paketoida. Metsä- ja metsätuholaki olivat osin heikennyksiäkin. Ympäristönsuojelulaki on tärkeä esimerkiksi turvetuotannon sijoittamispykälän osalta. Ilmastolaista tulee merkittävä, jos siihen saadaan pitkän aikavälin tavoite.”

Jos yhden kaksi näistä poimisit, niin mitkä ne olisivat?

”Jos ympäristönsuojelulain muutamat ongelmat saadaan korjattua, niin se. Toinen on ilmastolaki. Sen aikaansaaminen on jo mahtava tarina. Ilman kansalaisjärjestöjen kampanjaa emme olisi sen kanssa näin pitkällä.

Komission ehdotus EU:n vuoden 2030 päästövähennystavoitteeksi on 40 prosenttia. Mikä sen pitäisi olla?

”Ainakin 55 prosenttia. Voisi olla enemmänkin. Ja uusiutuvien velvoite pitäisi olla mukana, kuten myös energiatehokkuus.”

MMM tilaama suurpetopolitiikan arviointi ehdottaa tapporahaa sudelle ja ahmalle. Ahman hoitosuunnitelmassa ehdotetaan poikkeuslupametsästystä. Onko Suomen petopolitiikassa tullut käänne huonompaan?

”En tiedä, onko tässä käännettä. Suomen huono petopolitiikka on jatkunut jo pitkään. Mutta onhan tapporaha uhanalaisista eläimistä ihan absurdi ajatus, kuten ahman metsästyksen salliminen. Ahma on äärimmäisen uhanalainen Suomessa. Reviiripohjaisen korvauksen maksaminen, jota hoitosuunnitelmassa ehdotetaan, on taas hyvä aloite.”

Olet ollut ministeriössä mukana laatimassa lakialoitteita, joita sinun pitäisi kansalaisjärjestössä taas arvioida ja arvostellakin. Onko se vaikeaa?

”Iso osa ongelmakohdista on ollut keskustelussa jo valmistelussa. Niitä on arvioitu ja arvosteltu hallitusryhmässäkin. Ei minun ole tarvinnut mielipiteitäni lennosta muuttaa. Eikä keskustelua kannata pelätä.”

luonnonsuojelu  metsät  ilmastolaki 




Viite