Sipulikeitto
2.4.2008 16.47
Saara Törmä
Ennen palkkapäivää tulee sipulikeittopäivä. Etsi sohvatyynyjen välistä kaikki kymmensenttiset ja käy ostamassa pussillinen sipuleita.
Kolmelle
- 500 g sipuleita
- 2 rkl öljyä
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 litra vettä
- 1/2 dl puna- tai valkoviiniä
- 1 kasvisliemikuutio
- laakerinlehti
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
- suolaa
- vaaleaa leipää
- Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi.
- Kuumenna kattilassa öljy ja paista siinä sipulit pehmeiksi.
- Lisää hienonnetut valkosipulit, vesi, viini, kasvisliemikuutio ja laakerinlehti. Anna keiton kiehua hiljaa kannen alla noin puoli tuntia.
- Mausta pippurilla ja lisää suolaa maun mukaan.
- Paahda jokaista syöjää varten pala vaaleaa leipää ja sivele leipäpalat öljyllä. Aseta leipäpalat keiton päälle lautasille.
Voit myös gratinoida keiton uunissa: Kuumenna uuni 250 asteeseen. Annostele keitto uuninkestäville lautasille ja aseta jokaiselle lautaselle leipäpala, jonka päällä on juustoraastetta. Gratinoi keittoja uunissa, kunnes juusto on sulanut ja saanut hiukan väriä.