Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Posiva

Posivan Onkalo.
selvät suunnitelmat? Jos Olkiluotoon suunniteltu ydinjätteen loppusijoituspaikka toteutuu, se siirtyy aikoinaan Suomen valtion vastuulle. Valtio vastaa myös hankkeen pitkän aikavälin turvallisuudesta.Posiva

selvät suunnitelmat? Jos Olkiluotoon suunniteltu ydinjätteen loppusijoituspaikka toteutuu, se siirtyy aikoinaan Suomen valtion vastuulle. Valtio vastaa myös hankkeen pitkän aikavälin turvallisuudesta.

Päätäntävaltaa ydinjätteistä halutaan siirtää poliitikoilta Stukille

14.11.2013 12.02

Jukka Vahti

Liikaa epävarmoihin oletuksiin perustuvia turvallisuusratkaisuja ja matkan varrella yllättäen muuttunutta tekniikkaa. Rakenteeltaan ennakko-oletuksia rikkonaisempi kallioperä.

Muun muassa näistä syistä Posivan Olkiluotoon kaavaileman käytetyn ydinpolttoaineen ydinjätelaitoksen sijaintia ja sen tekniikkaa olisi syytä harkita uudestaan, toteaa Suomen luonnonsuojeluliitto SLL lausunnossaan loppusijoitusluolaa toteuttavan Posivan rakennuslupahakemukseen.

Ympäristöministeriö ottaa Posivan laitoksen lupahakemukseen kantaa näillä näkymin vielä marraskuun aikana, Säteilyturvakeskus (Stuk) puolestaan vasta ensi kesänä.

SLL antoi lausuntonsa syyskuun lopussa.

”Meidän käsityksemme on, että kun on kyse pitkäaikaisturvallisuudesta, näyttäisi siltä, että tässä ei ole ihan pystytty pitämään niistä vaatimuksista kiinni, joita aiemmin on asetettu. Mitä enemmän Posivan aiottua loppusijoituspaikkaa on tutkittu, sitä enemmän huolenaiheita on ilmennyt sekä paikkaan että käytettyyn metodiin liittyen”, SLL:n suojeluasiantuntija Otto Bruun sanoo.

Posivan laitoksen kohdalla avoinna ovat SLL:n mielestä muun muassa tulevan jääkauden vaikutukset luolaan, alueen kallioperän soveltuvuus loppusijoitukseen, valittu syvyys ja kuparikapseleiden turvallisuus.

Posivan toimitusjohtajan Reijo Sundellin mukaan tutkimuksissa ei ole ilmennyt mitään, mikä estäisi hanketta etenemästä.

”Meidän pitää pystyä osoittamaan Olkiluodon saaren pitkäaikaisturvallisuus 100 000 vuodeksi. Mielestämme vaatimukset täyttyvät Olkiluodossa yhtä hyvin kuin jossain muuallakin”, Sundell sanoo.    

Avoimista kysymyksistä huolimatta tai juuri niiden vuoksi Posiva haluaa hakemuksensa perusteella ydinvoima-alan asiantuntijoille entistä enemmän sananvaltaa loppusijoituksen teknisiin ratkaisuihin – osin poliittisten päättäjien kustannuksella.

Posivan rakennuslupahakemuksessa esitetään ydinjätelaitoksen suunnitteluratkaisujen muutosten hyväksymisen siirtämistä valtioneuvostolta Stukille. Muutokset voisivat koskea esimerkiksi materiaalivalintoja, komponenttien mittoja ja loppusijoituskapseleiden asentamista kallioperään.

Posiva perustelee ehdotusta päätösten teknisellä luonteella ja Stukin asiantuntemuksella. SLL puolestaan vastustaa ehdotusta.

”Jos tekniikka muuttuu siitä, millä perusteella eduskunnan periaatepäätös on tehty ja jonka pohjalta hanketta on valmisteltu, herää kysymys, onko kyse pienistä teknisistä ratkaisuista vai ovatko tekniikassa ilmenneet epävarmuudet perusteellisempia kysymyksiä. Kaikkein voimakkain tulkinta on, että YVA-menettely ja periaatepäätös pitäisi tehdä uusiksi, jos todetaan, että metodi on epäsopiva”, Bruun sanoo.

Posivan Reijo Sundell kertoo, että kyse on Posivan, työ- ja elinkeinoministeriön ja Säteilyturvakeskuksen yhteisestä näkemyksestä.

”On katsottu järkeväksi, että kun tässä on teknisiä, turvallisuuteen ja säteilysuojeluun liittyviä kysymyksiä, jotka eivät enää ole pe­riaatteellisia tai lupa-asioita, nämä asiat haluttiin paikkaan, missä on osaamista ja asiantuntemusta ja osataan oikeasti ottaa kantaa niin, ettei asia olisi poliittinen vaan perustuisi asioihin”, Sundell sanoo.

Sundell ei ota tarkemmin kantaa siihen, kenen ehdotus hyväksymisvallan siirtäminen oli.

”Tässä ei ole ollut mitään vääntöä. On ymmärretty, että asiantuntijatahot tekevät oikeita päätöksiä.”

Bruunin mielestä myös loppusijoituksen teknisten ratkaisujen pitää olla valtioneuvoston hyväksymiä, koska laitos siirtyy aikanaan valtion omistukseen. Siten myös sen pitkäaikaisturvallisuus on valtion vastuulla.

”Näemme huolestuttavana, että ratkaisuista tulisi vain tekninen yksityiskohta, vaikka tosiasiassa koko turvallisuusratkaisun ydin muutettaisiin toiseksi. Varsinkin, kun Suomessakin on oltu huolissaan siitä, onko Stukin ja ydinvoimayhtiöiden yhteistyö kovin likeistä. Näemme, että tässä lisävarmistukset ovat paikallaan”, Bruun sanoo.

ydinjäte 


Lisää aiheesta:



Viite