Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kansalaisfoorumi ilman kansaa

17.11.2006 5.55

Marja Pulkkinen

Kokoomus hoitaa idänsuhteitaan Kremlin kortilla. Mutta jakavatko Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolue ja kokoomus todella saman liberaalin arvomaailman?

Ulkoministeriö joutui EU-puheenjohtajuuden kunniaksi järjestämään EU:n ja Venäjän välisen kansalaisfoorumin. Se päätti käyttää järjestelyissä apunaan entistä Suomi–Neuvostoliitto-Seuraa, jota nykyisin kutsutaan Suomi–Venäjä-Seuraksi. YYA-ajan hengessä kokoontuu delegaatio venäläisiä ja eurooppalaisia virkamiehiä keskustelemaan demokratian ja kansalaisyhteiskunnan vahvistamisesta tänään ja huomenna Lahdessa, viikkoa ennen EU–Venäjä-huippukokousta. Vaan ketkä ovatkaan joukosta poissa? Kansalaisjärjestöt tietenkin. Jos UM:ltä ei löydy varaa kustantaa vieraiden matkoja, miksi se järjestää kansalaisfoorumin, josta kansalaiset ovat poissa?


Foorumin osallistujat maksavat itse matkansa ja majoittumisensa. Kuinka monella venäläisellä kansalaisjärjestöllä on varaa lähettää edustajiaan ulkomaille, kun Venäjän lainsäädäntö on vaikeuttanut järjestöjen rahoitusta? Noin neljänkymmenen vieraan joukossa on vain kolme venäläistä kansalaisaktivistia: ympäristöjärjestö Bellonan Aleksandr Nikitin sekä moskovalaiset ihmisoikeusaktivistit Aleksandr Brod ja Juri Dzhibladze.

Mihin jäivät muut sananvapautta ja demokratiaa edustavat järjestöt? Suomi-Venäjä-Seura pyysi Venäjästä kiinnostuneilta suomalaisilta kansalaisaktiiveilta apua vieraslistansa päivittämiseen syyskuussa. Nimiä lähetettiin, tuloksetta. Taustalla lienee poliittinen päätös.


Kokoomus vaikutti omalta osaltaan Venäjän edustuksellisen demokratian vahvistamiseen kutsumalla marraskuun alussa vieraakseen Putinin apupuolueen Yhtenäisen Venäjän. Ville Itälän puheenjohtajuuden aikana kokoomus solmi henkilökohtaisia suhteita tähän puolueeseen.

Sauli Niinistö mainosti Yhtenäistä Venäjää presidentinvaalien tv-väittelyissä kokoomuksen veljespuolueena. Vaikka tv-tentaattorit olivat muuten ärhäköitä, tähän asiaan he eivät huomanneet tarttua. Yhtenäistä Venäjää on nimittäin vaikea pitää eurooppalaisena porvaripuolueena, sillä niiden periaatteisiin kuuluu demokratia laajasti ymmärrettynä.


Jos Jyrki Katainen olisi tutkinut venäläistä puoluekenttää, hän olisi voinut korjata Itälän mokan. Kokoomuksen kumppaniksi olisi löytynyt sopivampikin oikeistopuolue, jota Yhtenäisen Venäjän hegemonia on heikentänyt. Oikeistovoimien Liitto muodostui kolmesta oikeistoliberaalista puolueesta vuoden 1999 parlamenttivaaleihin samaan aikaan kun Yhtenäinen Venäjä syntyi. Vuoden 2003 parlamenttivaaleissa Oikeistovoimien liitto tippui duumasta. Syynä huonoon vaalimenestykseen oli se, että Putinin hallinto vaiensi vaalien alla kriittisten oppositiopuolueiden näkyvyyttä.

Yhtenäinen Venäjä -puolue kieltäytyi vaalipaneeleista opposition kanssa. Kun suurimmat mediat olivat Putinin hallinnon kontrollissa, kaikilta valtakunnallisilta tv-kanavilta näkyivät vain YV:n yksimieliset kasvot.

Venäjän suurin puolue on yksinvaltiudellaan sokaissut myös suomalaiset. Venäjän oppositiolla ei ole muuta mahdollisuutta tulla kuulluksi kuin osallistua laillisiin mielenosoituksiin, jotka miliisi hajottaa väkivaltaisesti.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka opiskeli politologiaa Pietarin valtionyliopistossa vuosina 2000–2003. Hän on tutkinut venäläistä demokratia-käsitettä graduaan varten.




Viite