Kaalikääryleet
1.4.2008 16.03
Saara Törmä
Kaalikääryleiden valmistus on työlästä, mutta maksaa vaivan satakertaisesti takaisin. Kaalikääryleet ovat entistä parempia seuraavana päivänä. Ylimääräiset kääryleet voi pakastaa.
20 käärylettä
- 1 dl ohrasuurimoita
- 1 suuri sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rasia, 200 g herkkusieniä
- pala, noin 100 g juuriselleriä
- 1 keskikokoinen keräkaali
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 1/2 rkl vehnäjauhoja
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl siirappia
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
- öljyä
Paistoliemi
- 2 1/2 dl kaalin keitinlientä
- 1 kasvisliemikuutio
- 2 rkl siirappia
- 2 rkl voita tai margariinia
- Laita ohrasuurimot kiehumaan.
- Silppua sipuli, valkosipuli, sienet ja selleri. Leikkaa terävällä veitsellä kaalista kova kanta pois.
- Keitä kaalia kokonaisena suuressa kattilassa noin 15 minuuttia. Irrota kaalista varovasti noin 20 lehteä. Jos sisemmät lehdet tuntuvat kovilta, voit keittää kaalia lisää.
- Tee paistoliemi: ota 2 1/2 dl keitinlientä talteen ja liuota joukkoon liemikuutio, siirappi ja rasva.
- Silppua lopusta kaalista täytettä varten noin 4 dl.
- Kuumenna pannulla öljyä ja paista siinä kaikki vihannekset pehmeiksi. Kääntele joukkoon murennettu kasvisliemikuutio ja vehnäjauhot. Anna kypsyä hetki ja lisää soijakastike, siirappi ja mustapippuri.
- Valuta kypsästä ohrasta vesi ja lisää vihannesten joukkoon.
- Ohenna veitsellä kaalinlehtien lehtiruotia, jotta lehdet taipuvat. Nosta jokaiselle lehdelle täytettä ja kääri paketiksi.
- Lado kaalikääryleet uunivuokaan vieri viereen ja kaada päälle paistoliemi.
- Kypsennä kääryleitä 200-asteisessa uunissa vähintään 2 tuntia. Kääntele kääryleitä paiston aikana useaan kertaan ja valele niitä paistoliemellä.
- Tarjoa kääryleiden seurana smetanaa tai tofukermaviiliä (linkki tahnat yms.)