Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satu Kosenius-Hänninen

Zeng Jinyan.
Rakkauden voimalla. Zeng Jinyania on pidetty kuukausia kotiarestissa, hänen miestään on pahoinpidelty ja kidutettu ja hänen lapsestaan tuli kolmen päivän ikäisenä maailman nuorin poliittinen vanki. Hän sanoo jaksavansa, koska rakastaa.Satu Kosenius-Hänninen

Rakkauden voimalla. Zeng Jinyania on pidetty kuukausia kotiarestissa, hänen miestään on pahoinpidelty ja kidutettu ja hänen lapsestaan tuli kolmen päivän ikäisenä maailman nuorin poliittinen vanki. Hän sanoo jaksavansa, koska rakastaa.

Mikä on paras tapa vaikuttaa verkossa, Zeng Jinyan?

21.10.2013 6.11

Hanna Eriksson

Olet maailmankuulu ihmisoikeusaktivisti. Opiskelet Hongkongin yliopistossa ja tutkit kiinalaisen kansalaisyhteiskunnan verkostoitumista ja kyberaktivismia. Mikä on tehokkain tapa vaikuttaa verkossa?

”Kun mielipidejohtajat avaavat keskustelun sosiaalisessa mediassa, he saavat julkisuuden ja yleisön mukaansa. Jos joukkoviestimet pystyvät seuraamaan keskustelua, ne tuovat mukaan myös ne, jotka eivät ole somessa.

Itse käytän muun muassa Twitteriä ja Sina Weiboa, joka on Manner-Kiinan tärkein sosiaalinen media. Sitä sensuroidaan, mutta sitä seuraamalla voi ymmärtää tavallisten kiinalaisten huolet ja väittelynaiheet.”

Sinua on uhkailtu ja pidetty kuukausia kotiarestissa. Lapsestasi tuli kolmipäiväisenä maailman nuorin poliittinen vanki. Olet sanonut jatkavasi taistelua Kiinan ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Miten sinua voi auttaa?

”Toivon, että suomalaispoliitikot ymmärtävät, että kiinalaiset haluavat demokratiaa, vapautta ja lakien kunnioitusta. Pankaa ihmisoikeudet ehdoksi sopimuksille, joita teette.

Kansainvälinen huomio on äärimmäisen tärkeää. Vaikka minun ja mieheni Hu Jian tilanne on ollut yksi pahimmista, olemme kuitenkin osin turvassa, koska länsimaalainen yleisö on tietoinen olemassaolostamme. Amnesty Internationalin jäsenten kiinalaisiin virastoihin lähettämät sadattuhannet postikortit voivat suojella pahoinpitelyiltä ja kidutukselta.

On tärkeää ymmärtää, että ilman demokratiaa Kiina voi olla uhka koko kansainväliselle yhteisölle. Ruokaskandaalit voivat aiheuttaa puutetta muualla, kun kiinalaiset tilaavat esimerkiksi äidinmaidonkorvikkeet ulkomailta. Kiinassa on myös valtavasti ympäristöongelmia: ne voivat yhtäkkiä levitä globaaleiksi.”

Kun Kiina sai järjestettäväkseen vuoden 2008 kesäolympialaiset, uskottiin, että ne tuovat sananvapautta myös Kiinaan. Salainen poliisi siivosi sinut pois Pekingistä niiden ajaksi. Miehesi, sananvapaustaistelija Hu Jia, istui sen ajan vankilassa. Seuraavat talviolympialaiset pidetään Venäjällä, jääkiekon MM-kisat Valko-Venäjällä ja vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat Qatarissa. Voivatko isot kisat parantaa isäntämaan ihmisoikeustilannetta?

”Jos isäntämaa todella valitaan sillä perusteella, että ne voisivat kisojen ansiosta avautua, ajatus on hyvä. Valitsijoiden vastuulla on seurata tilannetta myös ennen ja jälkeen kisojen. Valitsijat voivat asettaa ehtoja: universaaleja ihmisoikeuksia ei saa loukata.

Kiina menetti mahdollisuuden suureen muutokseen.”

Suomalainen Sini Saarela vangittiin Venäjällä, kun hän osoitti mieltään arktista öljynporausta vastaan. Haluatko sanoa hänelle jotain?

”En tunne tapausta, mutta arvostan ihmisiä, jotka uhraavat oman vapautensa suuremman yhteisön hyväksi. En haluaisi, että asioiden edistämiseksi pitää tehdä henkilökohtaisia uhrauksia. Meidän pitää koettaa olla luovempia taistelussamme pahantekijöitä vastaan, jotta uhrauksia ei tarvitsisi tehdä.”

Sami Sillanpään kirja Kiinalainen rakkaustarina (WSOY), joka kertoo kahden kiinalaisen toisinajattelijan Zeng Jinyan ja Hu Jian elämästä, julkaistiin viime viikolla.

ihmisoikeudet 




Viite