Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Arctia Shipping

Fennica-jäänmurtaja.
Renki. Jäämurtaja Fennica teki viime vuonna suurimman osan työstään öljy-yhtiö Shellille.Arctia Shipping

Renki. Jäämurtaja Fennica teki viime vuonna suurimman osan työstään öljy-yhtiö Shellille.

Monitoimimurtajilla ei päivääkään jäänmurtoa – liikevaihtoa yli kuusi miljoonaa

16.10.2013 9.20

Sammeli Heikkinen

Valtion jäänmurtoyritys Arctia Shipping on sännännyt viime vuosina hurjaa kyytiä Arktikselle. Yhtiön viime vuoden vuosikertomuksen mukaan jo liki puolet konsernin henkilökunnasta toimii offshore-bisneksessä. Suomalaiset monitoimimurtajat eivät murtaneet päivääkään jäätä Itämerellä viime vuonna.

Vihreä Lanka tilasi Arctian tytäryhtiön Arctia Offshore Oy:n tilinpäätöksen (pdf) Patentti- ja rekisterihallituksesta. Siitä löytyy vastaus esimerkiksi ministeri Merja Kyllösen kysymykseen siitä, meneekö monitoimimurtajille maksettu korvaus Itämeren jäänmurrosta Offshoren taseisiin.

Vastaus on kyllä. Offshoren viime vuoden 48,5 miljoonan euron liikevaihdosta hieman yli kuusi miljoonaa tuli jäänmurrosta Suomen vesillä. Osuus ei ole kovin suuri.

Kuusi miljoonaa euroa on kuitenkin merkittävä summa, varsinkin, kun sen eteen monitoimimurtajien ei tarvinnut Arctian vuosikertomuksen mukaan käydä kertaakaan varsinaisissa jäänmurtotöissä. Yli kuuden miljoonan liikevaihto syntyi Fennican ja Nordican yhteensä 126 valmiuspäivästä. Vertailun vuoksi molemmat murtajat tekivät Shellille viime vuonna yhteensä 549 työpäivää.

Sopimus Shellin kanssa näyttää tilinpäätöksen mukaan kannattaneen, sillä kauden liikevoitto on peräti 38 miljoonaa euroa. Vuosikertomuksen mukaan siihen sisältyy kuitenkin 24,6 miljoonaa euroa käyttöomaisuuden myynnin tuottoja. Tällä ilmeisesti tarkoitetaan kolmannen monitoimimurtajan Botnican myynnistä Tallinnan satamalta saatuja rahoja.

Botnicasta saatiin vuosikertomuksen perusteella 50 miljoonaa, josta osa – luvuista päätellen noin 25 miljoonaa – käytettiin velanmaksuun valtiolle.

Ilman Botnica-rahoja Arctia Offshoren liikevoitto on yli 13 miljoonaa euroa. Toissa vuoden tulokseen eli seitsemän miljoonan euron tappioon verrattuna tulos on hyvä. Se perustuu öljy-yhtiön Shellin kanssa tehtyyn sopimukseen, joka on voimassa vielä ensi vuonna. Jälkikuohua aiheuttaneet Greenpeace-protestit liittyivät juuri tähän valtionyhtiön puuhailuun äärimmäisen herkällä arktisella alueella.

Vertailua aiempien vuosien offshore-toimintaan on varsin vaikea tehdä, sillä Arctia Offshore on ollut nykymuodossaan olemassa oikeastaan vasta viime vuodesta, kun Arctia Services -tytäryhtiö lakkautettiin ja henkilöstö siirrettiin muihin tytäryhtiöihin.

Offshoren henkilöstömäärä paisuikin toissa vuoden kuudesta 135:een viime vuoden loppuun mennessä. Koko konsernin henkilökunnasta vuosikertomuksen mukaan offshore-puuhissa on jo puolet eli 155 ihmistä, selvästi enemmän kuin jäänmurrossa, jossa työtä tekee 134 ihmistä.

Koko Arctia-konsernin painopiste on siis siirtynyt arktisille vesille. Tässä operaatiossa keihäänkärkenä toimiva Arctia Offshore on tiukasti konsernin toimitusjohtajan Tero Vaurasteen ohjaksissa.

Vauraste on nimittäin myös tytäryhtiön toimitusjohtaja sekä sen hallituksen puheenjohtaja. Offshoren päätökset tehdään pienessä piirissä: yhtiön hallitukseen kuuluvat Vaurasteen lisäksi Arctian talousjohtaja Kimmo Lautanen ja konsernin Group Business Controller Joakim Kärkkäinen. Mukana ei siis ole omistajaohjauksen virkamiestä kuten emokonsernin hallituksessa.

Vuoden alkupuolella pidetyssä yhtiökokouksessa ei ollut pöytäkirjan mukaan paikalla muita näiden kolmen miehen lisäksi.

vihreät  arktis  jäänmurtaminen 




Viite