Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
globalccsinstitute.com
Seitsemäsosa. Global CSS -instituutin infografiikka muistuttaa, että IEA:n arvion mukaan 14 prosenttia vuoden 2050 päästövähennyksistä pitäisi saavuttaa hiilidioksidin talteenotolla.
11.10.2013 8.34
Hiilidioksidin talteenottoa (CCS) tutkiva ja edistävä Global CCS -instituutti varoittaa, että teknologia ei etene riittävän nopeasti, jotta siitä olisi merkittävää apua ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.
Eilen Etelä-Korean Soulissa julkaistu The Global Status of CCS: 2013 -raportti arvioi, että 12 suurta talteenottolaitosta estää vuosittain noin 25 miljoonan tonnin kasvihuonekaasupäästöt. Kahdeksan rakenteilla olevaa laitosta nostaa kokonaismäärän 38 miljoonaan tonniin, joka vastaa 18 miljoonan henkilöauton päästöjä.
Kehitys on kuitenkin hidastumassa. Vuosi sitten, edellisen raportin julkaisuajankohtana, maailmassa oli käynnissä 75 suuren mittaluokan CCS-hanketta. Nyt näistä hankkeista viisi on peruttu, seitsemän laitettu jäihin ja yhtä leikattu huomattavasti pienemmäksi. Näiden 13 tilalle on julkistettu vain kolme uutta hanketta. Erityisen huolestuttavana pidetään sitä, ettei Euroopassa ole vireillä yhtään merkittävää hanketta.
Instituutin johtaja Brad Page varoittaakin, ettei teknologia etene tällä hetkellä niin nopeasti, että siitä tulisi varteenotettava ja kustannustehokas tapa vähentää päästöjä.
”Seitsemänkymmentä prosenttia CCS:n edistäjistä arvioi, että poliittinen epävarmuus on merkittävä uhka heidän projektilleen. Ilmastopolitiikan ajoitusta, luonnetta, laajuutta ja jatkuvuutta koskeva epävarmuus rajoittaa investointeja ja alan kehitystä. Tähän on puututtava”, Page sanoo instituutin tiedotteessa.
Raportin arvioinut ilmastotutkija Myles Allen korostaa, että fossiilisia polttoaineita on niin paljon helposti ja edullisesti käytettävissä, että suuren mittakaavan CCS-hankkeet ovat välttämättömiä.
”Olisi turvallisempaa ja halvempaa ottaa tätä teknologiaa tasaisesti käyttöön kuin hätäisesti joskus 30 vuoden päästä”, Myles sanoo.
ilmastonmuutos  päästöt  hiilidioksidin talteenotto 
Tweet