Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Puolustusvoimat
Arktinen asenneilmasto. Puolustusvoimat ei ole purkanut syrjiviä rakenteitaan. Asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan vaikuttavat armeijan suorittamiseen jopa puolella ei-heteromiehistä.
19.9.2013 9.02
Suuri enemmistö armeijan käyvistä ei-heteroista miehistä salaa edelleen seksuaalisen suuntautumisensa varusmiespalveluksensa aikana epäasiallisen kohtelun pelossa. Vain kymmenesosa tutkimukseen vastanneista kertoo asiasta avoimesti.
Tiedot käyvät ilmi Setan ja Nuorisotutkimusverkoston yhteishankkeena toteuttaman Hyvinvoiva sateenkaarinuori -kyselyn alustavista tuloksista. Kyselyyn haastateltiin 1 623:a 15–25-vuotiasta nuorta.
”Puolustusvoimien suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on näennäisen hyväksyvä byrokratiassa ja kirjoitetuissa säännöissä mutta käytännön palveluksessa aivan yhtä syrjivä ja alentava kuin aina ennenkin. Täysi avoimuus seksuaalivähemmistöihin kuulumiseen suhteen on Suomen Puolustusvoimissa täysi mahdottomuus”, kertoi vastaaja tutkimuksen avointen kysymysten osiossa.
Tutkimuksesta selviää myös, että ikäluokasta riippuen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöasenteet ovat vaikuttaneet armeijan suorittamiseen 30–50 prosentilla ei-heteromiehistä. 20-24-vuotiaista ei-heteromiehistä neljäsosalla asenteet vaikuttivat paljon ja neljäsosalla vähän armeijan suorittamiseen. Ei-heteroseksuaalisilla naisilla vastaava luku on kahdesta viiteen prosenttia.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen työelämäkokemuksia tutkinut dosentti Jukka Lehtonen Helsingin yliopistosta arvioi tutkimuksen alustavien tuloksien kertovan siitä, että Puolustusvoimat ei ole aktiivisesti purkanut syrjiviä rakenteita ja käytäntöjä.
”Siten se ylläpitää epätasa-arvoa ja epäoikeudenmukaisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta”, Lehtonen sanoo.
seksuaalivähemmistöt  armeija 
Tweet