Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Thermos (CC-BY-SA)
Vaarassa. Trichomonas gallinae -alkueläimen aiheuttama loistauti on levinnyt Suomeen.
15.4.2013 8.23
Suomen viherpeippokanta on romahtanut . Syynä on Länsi-Euroopasta Suomeen levinnyt loistauti, jonka seurauksena pesimäkanta on pudonnut noin puoleen vuosina 2006–2010. Talvikannassa muutos on ollut vielä suurempi, sillä se on pudonnut kolmannekseen.
”Taantuminen on ollut järkyttävän nopeaa, ja se täyttäisi jo reilusti uhanalaisuusluokituksen kriteerit”, linnustoseurannasta vastaava intendentti Aleksi Lehikoinen sanoo Luonnontieteellisen keskusmuseon tiedotteessa.
Taantuminen on ollut voimakkainta Etelä-Suomessa ja vähäisempää Keski-Suomessa, Pohjois-Suomessa vihrepeippojen määrä ei ole laskenut.
Kyyhkysillä ja petolinnuilla loista on havaittu jo pitkään, mutta ensimmäinen peippotartunta löydettiin vasta vuonna 2005 Britanniasta.
”Loisen aiheuttama tulehdus estää lintua nielemästä, joten linnut kuolevat lopulta nälkään. Tauti tarttuu, kun terveet yksilöt syövät ravintoa, joka on sairaiden lintujen suun eritteiden tahraamaa”, Eviran tutkija Marja Isomursu sanoo.
Koska loinen leviää paikoissa, joissa on paljon lintuja, ja kuolee pakkasessa, voivat tavalliset ihmiset hidastaa taudin leviämistä huolehtimalla, ettei lintuja ruokita muulloin kuin pakkassäässä.
”Erityisen tärkeää tämä on paikoilla, jossa esiintyy säännöllisesti viherpeippoja”, Lehikoinen sanoo.
luonnonsuojelu  linnut  loiset 
Tweet