Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Apusen maailma ja laiskat vanhemmat

19.3.2013

Sammeli Heikkinen

Matti Apunen on valittanut, että suomalaiset ovat laiskoja, eivätkä tee työtä tarpeeksi. Siihen jatkumoon – kuten myös Apusen ja tämän työnantajan Evan maailmankuvaan – tiistainen kolumni Hesarissa sopii hyvin.

Siinä Apunen kirjoittaa, että suomalaisista vanhemmista osa lomailee ilman lapsiaan. Lapset siis joutuvat olemaan päiväkodissa tai muussa hoidossa koko ajan, vuoden jokaisena arkipäivänä.

Näin suomalainen käyttää Apusen mukaan subjektiivista päivähoito-oikeutta "tuhoisan itsekkäästi". Apunen makusteleekin, että nykyään hoito-oikeus tarkoittaa "yllättävän monelle" subjektiivista oikeutta lomaan ilman lapsia.

Hän päättelee, että jos lapsella ei ole vapaata päiväkodista, kyseessä täytyy olla vanhempien mukavuudenhalu: "Etelänmatkan allasbileissä ei ole tilaa lasten tarpeille".

Kenties subjektiivinen hoito-oikeus tarkoittaa siis Apusen käsityksen mukaan ympärivuorokautista hoitoa?

Pahoiteltuaan hätäisesti tällaisen lapsen osaa Apunen siirtyy itse asiaan. Ongelmana on hyvinvointivaltio ja sen alati paisuvat palvelut, joita ei saa leikata, vaikka tarvetta olisi. Kauniiksi lopuksi Apunen kiskoo todistajakseen kenenpä muun kuin Raimo Sailaksen.

"On siis aina helpompaa antaa periksi ja lakaista tarvittava muutos maton alle, vaikka tässä tapauksessa oikean ratkaisun tietää lapsikin", Apunen päättää.

Mihin Apunen perustaa näkemyksensä subjektiivisen päivähoidon mädännäisyydestä ja leikkaustarpeesta?

Tarinat näistä lomailevien vanhempien uhreiksi joutuvista ikipäiväkotilapsista eivät nimittäin ole uusia. Tämäntyyppistä juttua on liikkeellä vähän joka kevät. Yhteistä ilmiöstä kertoville jutuille tai nettikirjoituksille on se, ettei tarkkaa tietoa ilmiön laajuudesta tai syistä ole.

Apunen nojaa Turun Sanomissa viime vuoden tammikuussa julkaistuun Lomattomat lapset -juttuun, jota hän kutsuu selvitykseksi.

Turun Sanomien jutussa on haastateltu yli kymmentä varhaiskasvatuksesta vastaavaa virkamiestä eri puolilta Lounais-Suomea. Siitä käy ilmi, että lomattomia lapsia on, täsmällistä tilastotietoa ei.

Apunen käyttää kolumnissaan esimerkkikuntana Lohjaa, joka jutun perusteella on poikkeuskunta. Turun Sanomien mukaan siellä "kokonaan lomattomien lasten määräksi arvioidaan vajaat kymmenen prosenttia. Enintään kahden viikon lomalla hoitolapsista Lohjalla on noin joka kymmenes". Tiedon lähdettä Lohjan osalta Turun Sanomat ei kerro.

Muista kunnista näinkään tarkkoja arvioita ei ole. Jutussa kuitenkin todetaan, että lomattomien lapsien määrä suhteessa kaikkiin hoidettaviin lapsiin lasketaan useimmissa kunnissa promilleissa.

Tätä Apunen ei mainitse. Eikä muuten mainitse paljon mitään Suomen lähi- ja perushoitajaliiton selvityksestäkään, vaikka ratsastaakin selvityksen maininnalla subjektiivisen päivähoito-oikeuden osittaisesta rajoittamisesta.

Tämän kohdan Apunen tulkitsee niin, että "ammattilaiset ovat kyllästyneet". Niin varmaan ovatkin. Superin selvityksessä halutaan ryhmäkokokatto päiväkoteihin ja enemmän hoitajia suhteessa lapsimäärään. Mutta tämähän onkin sitä paisuvaa palvelutaikinaa.

Kun Turun Sanomien juttuun haastatellut virkamiehet puhuvat lomattomuuden syistä, kaksi haastatelluista viittaa vanhempien tai vanhemman tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen: Pätkä- tai keikkatyöläisellä ei välttämättä ole lomaa. Yksinhuoltajan kesäloman voi syödä myös työpaikan vaihtaminen. Kolme haastateltavaa pitää lomattomia lapsia nimenomaan yrittäjäperheiden ongelmana.

Onko sittenkin niin, ettei lapsia jätetä päiväkotiin lomailun vaan työn vuoksi? Tekevätkö suomalaiset liikaa työtä?

Sitä on mahdotonta sanoa. Kyseessä on niin vähän tutkittu ja heikosti tunnettu ilmiö, ettei siitä voi vetää johtopäätöksiä. Ei edes sitä, että suomalainen päivähoitosysteemi on mätä ja leikkauksen tarpeessa.

Apusen toivoo asiasta keskustelua, vaikka oikeasti tarvitaan tutkimusta. Tilastoja lomattomista lapsista: Määristä, osuuksista, vanhempien tilanteesta, lomattomuuden toistuvuudesta ja sen sellaisesta.

Lapsi tarvitsee vanhempansa ja loma-aikansa. Näin tärkeä asia ei ole Apusen keppihevonen, vaan tutkimuksen aihe. Ilman tietoa ei voi toimia järkevästi. Sen tietää lapsikin.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.

loma  päivähoito  apunen 





Viite