Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Matt Charette, Woods Hole Oceanographic Institution

Tutkija Grönlannissa.
Kentällä. Tutkimusavustaja Ben Gready mittaa sulamisveden sähkönjohtavuutta.Matt Charette, Woods Hole Oceanographic Institution

Kentällä. Tutkimusavustaja Ben Gready mittaa sulamisveden sähkönjohtavuutta.

Grönlannin sulaminen tuo mereen muutakin vettä

12.3.2013 8.55

Lasse Leipola

Grönlannin sulamisvedessä on runsaasti rautaa, ilmenee tuoreesta Nature Geosciencessa julkaistusta tutkimuksesta. Woods Hole Oceanographic Instituten tutkijat arvioivat, että mereen päätyvän raudan määrä lisääntyy ilmaston lämmetessä.

”Monet ihmiset pitävät jäätikköä isona jäapalana, mutta rakenne on itseasiassa melko huokoinen ja monimutkainen jääkuoren alla, siellä on railoja ja reikiä. Pohjalla on suuria tunneleita, joissa vesi virtaa”, sanoo tutkija Maya Bhatia sanoo tiedotteessa.

Mitä pidempään vesi on kosketuksessa maaperän kanssa, sitä enemmän ravinteita, kuten rautaa, siihen tarttuu.

”Meillä ei ole riittävästi vanhoja mittaustuloksia, jotta voisimme sanoa, onko mereen päätyvän raudan määrä kasvanut aikojen saatossa, mutta jos se toimii kuten luulemme, raudan määrä kasvaa sulamisen lisääntyessä”, Bhatia sanoo.

Mekanismin kiihtyminen voi, ainakin teoriassa, hillitä ilmastonmuutosta. Mereen päätyvä rauta voi nimittäin lisätä leväkasvustoja, jotka kasvaessaan sitovat hiilidioksidia ilmakehästä ja uppoavat sen jälkeen meren pohjaan. Menetelmää on harkittu käytettäväksi myös ilmastonmuutoksen keinotekoiseen hillitsemiseen eli niin sanottuun ilmastopeukalointiin.

ilmastonmuutos  jäätiköt  meret 




Viite