Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Solar Films

Pirjo Lonka ja Juho Milonoff Kaappari-elokuvassa.
Väärennetty laulaja. Pirjo Lonka esittää Kaappari-elokuvassa laulaja Minea Raspia, kun oikeasti koneen kyydissä oli Monica Aspelund. Juho Milonoff näyttelee fiktiivistä manageri Huopasta.Solar Films

Väärennetty laulaja. Pirjo Lonka esittää Kaappari-elokuvassa laulaja Minea Raspia, kun oikeasti koneen kyydissä oli Monica Aspelund. Juho Milonoff näyttelee fiktiivistä manageri Huopasta.

Miksi tositapahtumat eivät ole tositapahtumia, Aleksi Mäkelä?

18.1.2013 8.35

Päivi Hujakka

Katsoja uskoo usein, että tositapahtumiin perustuva elokuva on kokonaan totta. Tänään perjantaina ensi-iltaan tuleva elokuva Kaappari pohjautuu tositapahtumiin. Aleksi Mäkelän ohjaamassa elokuvassa useita faktoja on muutettu fiktioksi.

Elokuva kertoo 1978 tapahtuneesta, Suomen ensimmäisestä lentokonekaappauksesta. Käsikirjoitus on tehty Lauri Puintilan kirjoittaman Kaappari Lamminparras -tietokirjan pohjalta.

Kaappari-elokuvassa muun muassa ihmisten nimet päähenkilöä lukuunottamatta on muutettu. Kaappari ottaa elokuvassa lentoemännän panttivangikseen, vaikka todellisuudessa hän poistui koneesta perämiehen kanssa. Ase kulkee kaapparin mukana elokuvassa loppuun asti, tositapahtumissa ei. Miksi näin, ohjaaja Aleksi Mäkelä?

”Elokuvan draamankaari on oma taiteenlajinsa. Elokuvasta tulisi tylsä, jos siihen laitettaisiin sanatarkasti kaikki, mitä kirjassa tapahtuu. Tositapahtumiin perustuva kirja on tietopankki johon nojataan, mutta sitä ei toteuteta orjallisesti. Esimerkiksi elokuvassa Matti saimme Matti Nykäseltä luvan tehdä elokuvan hänen omalla nimellään. Muilta ei kysytty.”

Kaapatussa koneessa olivat matkustajina muun muassa säveltäjä Aarno Raninen ja laulaja Monica Aspelund. Heitä ei mainita. Miksi ei?

”Matkustajien nimillä ei ole merkitystä. Elokuva keskittyy lähinnä lentokoneen ohjaamoon, miehistöön ja itse tapahtumaan. Matkustamo on eräänlainen massa eivätkä matkustajat tule liikaa esille.”

Mitä mieltä olet asioiden todenperäisyydestä elokuvassa, tietokirjailija Lauri Puintila?

”Elokuva on viihdettä ja kirja perustuu todelliseen tietoon. Ymmärrän muutosten olevan tarpeen. Huomasin kirjaa tehdessäni, että 70-luvun materiaalia oli todella hankala löytää, esimerkiksi varmaa tietoa kaikista oikeanlaisista vaatteista tapahtumahetkellä ei ole”.

elokuvat 


Lisää aiheesta:



Viite