Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mokumaku: Blinejä joulupöytään

Markus Sommers

Natalia Meri.
Blinien virta. Natalia Meri laittaa joulupöydän koreaksi venäläiseen tapaan.Markus Sommers

Blinien virta. Natalia Meri laittaa joulupöydän koreaksi venäläiseen tapaan.

14.12.2012 12.02

Sanna Maikkula

Runoilija Natalja Meri näyttää, miten valmistetaan venäläistä jouluruokaa.

Natalja Meri valuttaa kuumana höyryävälle paistinpannulle ohutta blinitaikinaa ja sanoo: ”Pervyi blin komom.” Lausahdus on venäläinen sananlasku, joka tarkoittaa: ”ensimmäinen blini ei onnistu.” Häntä taitaa jännittää, miten ensimmäisen blinin kanssa käy.

Runoilija ja Suomi–Venäjä-seuran toimisto- ja kulttuurisihteeri Meri on asunut Suomessa 20 vuotta. Hän on kotoisin suunnilleen Helsingin kokoisesta Tambovin kaupungista, joka sijaitsee noin 400 kilometriä Moskovasta etelään.

Meri kirjoitti ensimmäisen runonsa kahdeksanvuotiaana sekä on julkaissut runokokoelman ja runomuotoisen äänikirjan, jossa hän lausuu omia tekstejään. Meri on myös perustanut Suomen venäjänkielisten kirjailijoiden yhdistyksen, jonka puheenjohtajana hän toimii edelleen.

Päivän ensimmäinen blini repeää käännettäessä muutamaan osaan. Toinen onnistuu jo selvästi paremmin, ja loput Meri paistaa täydellisiksi rupatellen samalla venäläisistä jouluperinteistä.

”Venäläiset kutsuvat ystäviä kylään jouluna. He haluavat ehkä käydä tanssimassa ja tykkäävät juhlia ja laulaa. Joulu on hauska juhla”, Meri kertoo.

Meri, kuten moni muukin venäläinen, on viettänyt joulua ensimmäisen kerran vuoden 1991 jälkeen. Neuvostoliitossa joulunvietto ei ollut mahdollista.

Meri on sittemmin kääntynyt ortodoksiksi, oltuaan ateisti syntymästään lähtien. Hänen perheensä viettää joulua sekä 24. joulukuuta että 7. tammikuuta, joka on joulupäivä vanhan ortodoksisen kalenterin mukaan.

Merin suomalainen mies valmistaa perinteisiä suomalaisia jouluruokia joulukuussa tapahtuvaa juhlintaa varten.

Meri vastaa tammikuussa vietettävän joulun menusta. Se voisi olla vaikkapa samanlainen, kuin se, jonka hän valmistaa tänään: kaviaarilla täytettyjä kananmunanpuolikkaita ja olivier-salaattia, stroganoffia ja valkosipuliperunoita sekä blinejä ja hunajaa.

”Venäjällä ei ole niin väliä, mitä jouluna syödään. Halusin valmistaa tänään stroganoffia, koska se on perinteinen tsaarinajan jouluruoka. Olivieria taas on nykyvenäjällä tapana syödä jouluna ja uutenavuonna, ja blinit nyt ovat joka paikassa”, Meri sanoo ja nauraa päälle.

Perheen venäläiseen jouluun osallistuvat hänen lisäkseen vain mies ja 19-vuotias tytär. Pienimuotoisuuden syyt ovat täpötäysi juhlakausi ja Merin esiintymiset runoilijana joulu- ja tammikuussa.

”Ei kerta kaikkiaan jaksa”, hän sanoo.

Hellalla padassa hiljalleen poreillut stroganoff alkaa olla pian valmista. Meri sekoittaa joukkoon muutaman ruokalusikallisen smetanaa. Sitten hän kuorii keittämänsä kananmunat, halkaisee ne kahtia ja kaivaa keltuaiset pois. Kolot täyttyvät mustalla merileväkaviaarilla, sillä oikea kaviaari olisi ollut turhan kallista.

Ennen kuin päästään syömään, Meri siirtää ruoat posliinisiin tarjoiluastioihin. Niistä tärkein taitaa olla valkoinen herkästi kuvioitu kastikekulho, joka on peräisin Merin lapsuuden kodista.

Siitä tarjotaan tänään blinien päälle valutettavaa hunajaa.

Seuraavat ohjeet ovat neljälle.

Kaviaarilla täytetyt kananmunan puolikkaat

  • 8 kananmunaa
  • 1 dl kaviaaria
  • koristeeksi: sitruunaviipaleita tai tilliä
  1. Keitä kananmunat täysin kypsiksi eli noin 10 minuuttia.
  2. Jäähdytä munat esimerkiksi kylmässä vedessä ja halkaise ne kahtia pituussuunnassa.
  3. Kaiva keltuaiset pois ja täytä syntyneet kolot kaviaarilla.
  4. Koristele halutessasi pienillä sitruunaviipaleilla tai tillillä.
  5. Tarjoa alkuruokana oliviersalaatin kera.

Olivier

  • 4–6 perunaa
  • 4 kananmunaa
  • 150 g pala palvikinkkua
  • 2 venäläistä suolakurkkua
  • 1 dl säilykeherneitä
  • 1 dl majoneesia
  • ripaus suolaa
  1. Keitä perunat, anna jäähtyä ja kuori ja pilko kuutioiksi.
  2. Keitä kananmunat täysin kypsiksi eli noin 10 minuuttia, jäähdytä esimerkiksi kylmässä vedessä ja hienonna pieniksi paloiksi.
  3. Kuutioi palvikinkku ja suolakurkut.
  4. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoa salaatti alkuruokana täytettyjen kananmunan puolikkaiden kanssa.

Stroganoff

  • 400 g naudan kulma- tai ulkopaistia
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl valkosipulirouhetta tai 4–5 valkosipulin kynttä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 7 dl vettä
  • 2 lihaliemikuutiota

Kastike

  • 2 pientä sipulia
  • 75 g voita tai margariinia
  • 1 rkl tomaattisosetta
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl haudutuslientä
  • 1 lihaliemikuutio
  • (vettä)
  • 2 venäläistä suolakurkkua
  • 2–3 rkl smetanaa
  • (suolaa)
  1. Suikaloi tai kuutioi paisti, ruskista öljyssä paistinpannulla ja mausta valkosipulirouheella tai murskatulla valkosipulilla, paprikajauheella, suolalla ja mustapippurilla.
  2. Lisää vesi ja sulata joukkoon lihaliemikuutiot.
  3. Hauduta tunnin ajan hiljaisella lämmöllä kannen alla.
  4. Valmista sitten kastike.
  5. Silppua sipulit.
  6. Sulata voi tai margariini kattilassa.
  7. Kuullota sipulisilppua hetki ja lisää joukkoon tomaattisose, jauhot, kuuma haudutusliemi ja lihaliemikuutio sekä tarvittaessa hieman vettä.
  8. Kypsennä puoli tuntia miedolla lämmöllä.
  9. Lisää joukkoon pilkotut suolakurkut ja hauduttamasi liha.
  10. Anna hautua vielä puoli tuntia ja lisää lopuksi smetana.
  11. Tarjoa valkosipuliperunoiden kanssa.

Valkosipuliperunat

  • 10 perunaa
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl maissi- tai rypsiöljyä
  1. Kuori perunat ja viipaloi ne hyvin ohuiksi.
  2. Purista valkosipulinkynnet.
  3. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista perunaviipaleita ja valkosipulimurskaa miedolla lämmöllä tunnin ajan.
  4. Käännä perunaviipaleita viiden minuutin välein.
  5. Tarjoa stroganoffin kanssa.

Blinit

  • 0,5 dl punaista maitoa
  • 2 dl puolikarkeaa vehnäjauhoa
  • 3 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • valuvaa hunajaa
  1. Sekoita maitoon ensin jauhot ja sitten kananmunat ja muut aineet.
  2. Paista taikinasta hyvin kuumalla paistinpannulla öljyssä suuria ja ohuita blinejä.
  3. Tarjoa blinit jälkiruokana hunajan kanssa.




Viite