Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
24.10.2012 8.41
Finlandia-talossa kokoontuu tänään keskiviikkona korkea-arvoinen joukko pohtimaan Suomen kaivosalan tulevaisuutta.
Työ- ja elinkeinoministeriön isännöimää tapaamista mainostetaan eri puolet yhteenkokoavana tilaisuutena. Kokouksen osallistujalista painottuu kuitenkin vahvasti teollisuuden ja kaivosfirmojen suuntaan.
Työ- ja elinkeinoministeriön järjestämää suljettua keskustelua vetää pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja lisäksi siihen osallistuvat elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.), työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ja ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.).
Temin tiedotteen mukaan keskusteluun osallistuvat "kaivos- ja teknologiayritysten, matkailualan, työmarkkinajärjestöjen, luonnonsuojelijoiden ja politiikan edustajat" ja tarkoituksena on käynnistää "tiekartan laatiminen kohti kestävää kaivosteollisuutta".
Kuulostaa hyvältä ja tasapuoliselta, mutta jos kokouksen osallistujalistasta voi jotain päätellä, tiekartasta voi tulla näillä eväillä melko yksipuolinen.
Ministerien ja temin sekä ympäristöministeriön kansliapäälliköiden Erkki Virtasen ja Hannele Pokan lisäksi pöydän ääreen istuu 43 ihmistä.
Näistä seitsemän tulee kaivosyhtiöistä (kolme Talvivaarasta), viisi kaivoksiin liittyvästä teollisuudesta (kolme Outotecista) ja neljä kaivosalaa lähellä olevista työmarkkina- etujärjestöistä. STTK:lla, SAK:lla, Akavalla sekä EK:lla ja Teknogiteollisuudella on edustaja kullakin. Siis yhteensä 21 edustajaa kaivos- ja teknologiayrityksistä ja työmarkkinajärjestöistä.
Sitten on yhteensä viisi edustajaa Tukesista, ely-keskuksesta, Temistä ja Liikennevirastosta. Kainuun ja Lapin maakuntaliitot ovat edustettuina. Tekesistä on peräti kolme ihmistä ja GTK:sta, VTT:stä, PTT:stä, Oulun yliopistosta sekä Aalto-yliopistosta kaikista yksi. Eli 15 viranomais- ja tutkimuspuolen ihmistä.
Kaivoksiinkin rahaa panneet valtion sijoitusfirmat Solidium ja Suomen Teollisuusijoitus ovat saaneet edustajansa mukaan.
Tiedotteessa mainittuja politiikan edustajia on ministereiden lisäksi kaksi, talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.) ja varapuheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström (kok.).
Luonnonsuojelijoiden edustajia on kaksi. Toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen Suomen Luonnonsuojeluliitosta ja suojelujohtaja Jari Luukkonen WWF:stä.
Matkailuväen osalta monikko on liiottelua. Koko Suomen matkailua edustaa Lapland Safaris -firman markkinointijohtaja Rauno Posio.
Kaivosalueilla asuvilla ihmisillä kokouksessa ei ole edustusta.
kaivosteollisuus  ympäristö 
Tweet