Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Samaan kelkkaan. Taiteilijat ja tieteentekijät saavat samanlaisen sosiaaliturvan kuin maatalousyrittäjät. Kuvassa taiteilija Miina Äkkijyrkän peltilehmiä Helsingissä.
14.3.2008 0.00
Apurahansaajat saavat ensi vuonna sosiaaliturvan. Eläketurvan, sairasvakuutusturvan ja tapaturmaturvan malli on sama kuin maatalousyrittäjien. Sosiaalipoliittinen ministeriryhmä päätti asiasta viime viikolla.
Hallituksen kehysriihi siunasi apurahansaajien sosiaaliturvan kustannukset tällä viikolla.
”On iso parannus, että apuraha kerryttää eläkettä. Isoin merkitys tällä on, jos apurahansaaja joutuu työkyvyttömäksi apurahakauden aikana”, sanoo Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala.
”Malli on paras lähtökohta, mitä on esitetty”, toteaa Suomen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Petra Havu.
Apurahansaajat tosin toivovat vielä työmarkkinatuen tarveharkintaan viilausta. Tuki on tarkoitettu työttömille, joilla ei ole työttömyyspäivärahaan oikeuttavaa työhistoriaa.
Apurahansaajien työttömyysturvaa työ- ja elinkeinoministeriö vielä valmistelee. Valmistelevaa ryhmää vetää lainsäädäntöjohtaja Pasi Järvinen. Ryhmä valmistelee täsmennyksiä työttömyysturvalakiin.
Eduskunta käsittelee lakimuutokset kesäkuussa samaan aikaan kun apurahansaajien muunkin sosiaaliturvauudistuksen.
Ministeriö myös tekee työvoimatoimistoille ohjeet apurahansaajien kohtelusta.
Juuri työvoimatoimistoissa syntyneet epäselvyydet ovat suututtaneet apurahansaajia.
Rajaa on käyty siitä, tekeekö apurahan päättyminen ihmisestä työttömän.
”Mielestäni tekee”, Järvinen sanoo.
Työvoimatoimistoissa apurahansaajien on kuitenkin katsottu ”työllistyvän omassa työssään”. Esimerkiksi taiteilijan on katsottu apurahan loputtuakin tekevän taidetta niin, ettei ole työmarkkinoiden käytettävissä.
Apurahansaajien mukaan työn jatkumisen merkiksi on tulkittu, että taiteilijalla on pensseleitä ja tutkijalla väitöskirja kesken tai apuraha haussa.
”On selvä, ettei näin voi olla”, Järvinen sanoo.
”Työvoimatoimistoissa apurahansaaja on harvinainen asiakas. Jotkut päätökset ovat olleet kafkamaisia.”
Tweet