Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Kemikaalit ruotuun. Helsingin kemikaaliviraston käytävillä on vielä hiljaista. Viraston varsinainen toiminta alkaa ensi kesäkuussa.
14.3.2008 0.00
Euroopan unioniin ei pidä perustaa uusia erillisvirastoja ennen kuin entisten virastojen toimintaa on arvioitu, vaati Euroopan komissio tällä viikolla. EU:n virastot ovat osoittaneet tarpeellisuutensa, mutta niiden asemaa ja hallintotapaa pitää selkiyttää, komission puheenjohtaja José Manuel Barroso sanoi.
Arviointi edistäisi virastojen avoimuutta ja tehokkuutta, hän korosti.
Komissio esittää raporttinsa virastojen toiminnasta ensi vuoden loppuun mennessä.
Euroopan unionissa on 35 erillisvirastoa, joiden toimialat vaihtelevat ympäristöstä elintarviketurvallisuuteen ja kansainväliseen rikollisuuteen. Niiden toimintaa on kritisoitu avoimuuden puutteesta ja liiallisesta byrokratiasta.
Useimmat virastot rahoitetaan Euroopan unionin yleisen talousarvion määrärahoista. Viisi virastoa on kuitenkin osittain tai kokonaan omarahoitteisia ja voivat periä maksuja.
Virastot ovat kuuluneet EU:n toimintaan 1970-luvulta lähtien, mutta valtaosa niistä on perustettu 2000-luvulla.Tarkin toimenkuva on 2002 neuvoston asetuksella määräajaksi perustetuilla kuudella toimeenpanovirastolla. Komission alaisuudessa toimivat virastot vastaavat EU-ohjelmien hallinnoinnista ja sijaitsevat komission toimipaikoissa Brysselissä tai Luxemburgissa. Tällaisia virastoja ovat muun muassa Euroopan laajuisen liikenneverkon toimeenpanovirasto tai tutkimuksen toimeenpanovirasto.
Muut, niin kutsutut sääntelyvirastot, toimivat hajautetusti eri jäsenmaissa. Ne ovat riippumattomia elimiä, joilla on oma oikeushenkilöllisyys ja joiden tehtävät ja toimivalta vaihtelevat paljon. Siinä missä Euroopan lääkevirasto myöntää myyntilupia tietyille lääkevalmisteille, perusoikeusvirasto tarjoaa tietoa ja neuvontaa.
Tähän mennessä vilkkain keskustelu virastojen osalta on käyty niiden sijoituspaikoista, joista päättää jäsenmaiden päämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto. Oma virasto näyttää olevan jokaiselle jäsenmaalle eräänlainen statussymboli, jopa siinä määrin, että joulukuussa 2001 puheenjohtajamaa Belgia ehdotti kahdentoista uuden viraston perustamista sijoituskiistojen ratkaisemiseksi.
Käytännössä virastoista ei ole sijaintimaalle muuta kuin symbolista arvoa. Suuripalkkaiset virkamiehet rekrytoidaan eri jäsenmaista eivätkä he maksa veroja. Eniten virastoista hyötyvät paikalliset palvelut: taksit, hotellit ja vuokranantajat.