Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Janne Heliölä / Syke

Perhoskuvitus.
Karttaperhosen kesä. Jotkut perhoslajit, kuten karttaperhonen ja keisarinviitta, ovat kukoistaneet tämän kesän sateissa.Janne Heliölä / Syke

Karttaperhosen kesä. Jotkut perhoslajit, kuten karttaperhonen ja keisarinviitta, ovat kukoistaneet tämän kesän sateissa.

Kostea putki piti amiraalin piilossa

14.8.2012 10.22

Lasse Leipola

Kuluva kesä on ollut jatkuvien sateiden vuoksi perhosten osalta tavanomainen kahden suosiollisen perhoskesän jälkeen, tiedottaa Suomen ympäristökeskus.

Etenkin sinisiivet ja suuret vaeltajaperhoset kuten amiraali ovat olleet vähälukuisia, sillä sateiset säät ovat pitäneet perhoset pääosin maassa. Syken mukaan kesän sääolot vaikuttavatkin paitsi perhoskantoihin erityisesti niiden seurantaan.

”Useimpien päiväperhoslajien on arvioitu vähentyneen kuluneena kesänä. Erityisesti niittyjen sinisiipilajeja on havaittu niukasti. Silmiinpistävää on ollut myös vaeltajaperhosten kuten amiraalin sekä ohdake-, kaali- ja naurisperhosen vähälukuisuus”, tiedotteessa todetaan.

Syken mukaan kesän kiinnostavin tapahtuma on ollut isonokkosperhosen laajamittainen vaellus heinäkuun alkupuolella.

”Tuolloin perhosia saapui runsaasti etelärannikolle, mistä ne ovat levittäytyneet ympäri Etelä-Suomea. Ensi keväänä selviää, onnistuiko osa yksilöistä talvehtimaan maassamme.”

Suomen ympäristökeskuksen päiväperhosseuranta aloitettiin vuonna 1999. Päiväperhosten kannat vaihtelevat vuosittain, joten vasta pidempi aikasarja paljastaa satunnaisvaihtelun takana piilevät perhoskantojen kehitystrendit.




Viite