Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Lasse Leipola
Köyhät kärsivät. Suojelujohtaja Jari Luukkonen esittelee graafia, josta näkyy, että biodiversiteetti on vähentynyt eniten köyhimmissä maissa (vaaleansininen), kun taas rikkaimmissa maissa (tummansininen) tilanne on1970-luvulta asti pysynyt lähes ennallaan.
15.5.2012 13.22
Ympäristöjärjestö WWF julkisti tänään tiistaina tuoreimman Living Planet -raporttinsa. Sen mukaan luonnon monimuotoisuus heikkenee edelleen ja on vähentynyt noin 30 prosenttia viimeisen 40 vuoden aikana.
Kaikkein eniten ovat kärsineet köyhimpien maiden trooppiset alueet, kun lauhkealla vyöhykkeellä sijaitsevien rikkaiden maiden monimuotoisuus on pysynyt jokseenkin ennallaan.
Luonnonvaroja kulutetaan jo nyt 1,5 maapallon verran ja nykyisellä kasvuvauhdilla kokonaiskulutus lähes kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä.
Suurena haasteena, johon pitäisi kesäkuussa järjestettävässä Rio+20 -huippukokouksessakin vastata, on köyhyyden vähentämisen ja kokonaiskulutuksen pienentämisen välinen ristiriita.
”Etelä-Amerikassa on jostain syystä päästy tässä suhteessa parhaisiin tuloksiin. Siellä elintaso on jo hyvä, mutta jalanjälki pysynyt kohtuullisena”, Suomen WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.
Pääsihteeri Liisa Rohweder kannusti suhtautumaan luontoon pääomana päätöksenteossa.
”Luonnon arvoa ei huomioida päätöksenteossa. Nyt käytetään luonnon pääomaa velaksi ja jossain vaiheessa siinä tulee raja vastaan.”
Hän muistutti, että paitsi talouden ja hyvinvoinnin vuoksi, luontoa tulee suojella myös sen itsensä takia.
”Nyt on meneillään suurin sukupuuttoaalto sen jälkeen, kun dinosaurukset katosivat maan pinnalta. Ja tämä sukupuutto on ihmisten aiheuttama.”
Tweet