Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
3.5.2012
Työntekijöiden asettaminen samalla viivalle työhönotossa on yksi syrjinnän vastaisen taistelun ikuisuuskysymyksistä. Yhdeksi ratkaisuksi on esitetty muun muassa anonyymia työnhakua, mutta sekään ei kaikissa tapauksissa auta.
Sähköisiä kuluttajanoikeuksia ajavan Effin varapuheenjohtaja Tapani Tarvainen muistutti viime viikolla Helsingissä järjestetyssä Finnish Internet Forum -tapahtumassa, että omien henkilötietojen jakaminen erilaisissa verkkopalveluissa avaa työnantajille aivan uusia mahdollisuuksia.
Esimerkiksi Facebookin avulla kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen, joka näkyy ainoastaan suomenkielisille alle 25-vuotiaille espoolaisille sinkkunaisille. Jos kyseessä on työpaikkailmoitus, syrjii hakuprosessi montaa eri ihmisryhmää. Ja mikä pahinta, tai toisesta näkökulmasta parasta, tämä kohdentaminen jää ilmoituksen jättäjän ja Facebookin yhteiseksi salaisuudeksi.
Kyse ei ole tietenkään pelkästään Facebookista ja sinne jätetyistä tiedoista, sillä moni verkkopalvelu paitsi pyytää sinua antamaan tietojasi vapaaehtoisesti myös urkkii täysin huomaamattasi. Mieti esimerkiksi kuinka kattavan kuvan sinusta saa listaamalla kaikki käyttämäsi Google-hakusanat tai kaikki Amazonissa katselemasi tuotteet.
Kohdennettu uusien työntekijöiden etsintä on vain yksi esimerkki siitä, miten huonosti vanhan maailman valta- ja valvontarakenteet toimivat uudessa maailmassa, jossa tietoa ja sen hyödyntämiseen käytettäviä työkaluja on saatavilla lähes rajattomasti.
Siihen, mitä tietoa kenestäkin verkossa on ja miten sitä käytetään, on kaksi portinvartijaa – huono ja hyvä. Huono portinvartija on auttamattomasti jäljessä laahaava ja kansainvälisiltä toimivaltuuksiltaan puutteellinen tietosuojalainsäädäntö.
Hyvä portinvartija olet sinä itse, mutta vain jos todella haluat.
Tweet