Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
Ompele ostoskassisi oikein! 1. Sulje kaikki viihde-elektroniikka ja kerää ympärillesi tarvittavat välineet. 2. Ompele vastakkaiset päät yhteen kääntämättä nurjalta puolelta. 3. Soita tarvittaessa hätänumeroon 112. 4. Aplikoi valmiiseen kassiin innostava kuva!
22.2.2008 0.00
On siirryttävä kestäviin kuljetusratkaisuihin.
Tietämätön kysyy: Muovipussin sanotaan olevan ekologisempi kuin paperipussi. Miten on biohajoavan pussin laita?
–Lopullinen totuus pussiasiassa
Eno vastaa: Tieto siitä, että paperikassit ovatkin luonnonvarojen kulutukseltaan pahempia kuin muovipussit, sorti monen karaistuneen ituhipin täriseväksi kasaksi kommuunin nurkkaan. Mihin enää voi uskoa, kun ällökapitalistisen tuhlausyhteiskunnan symbolikin saa synninpäästön?
Tässä tunnemyrskyssä biohajoava pussi herättää enää vaisuja viboja. Ehkä se on esimerkki korkean teknologian vihreydestä, joka pelastaa ihmiskunnan. Tai sitten ei.
Kaikki ei kuitenkaan ole menetetty, sillä lopullinen totuus on olemassa. Jos pitäisi valita muovi-, paperi- ja biopussin väliltä, en ottaisi mitään niistä. Muovikassin valmistus voi vaatia vähemmän uusiutumattomia luonnonvaroja kuin paperikassin, mutta se ei poista muovikassien jäteongelmaa.
Niin kivalta kuin ajatus biohajoavista muovipusseista tuntuukin, myös ne on hylättävä. Biopusseja valmistetaan esimerkiksi maissitärkkelyksestä. Se törmää samanlaisiin ongelmiin kuin muutkin biotuotteet, joiden raaka-aineena käytetään viljelykasveja. Biopussimaissin viljelypinta-ala on pois ruuantuotannosta, viljelyyn käytetään lannoitteita ja myrkkyjä ja lopulta vilja vielä roudataan toiselle puolelle maapalloa hyödynnettäväksi.
Biohajoavia pusseja on perusteltu myös sillä, että kassia voi käyttää biojätteiden keräämiseen. Luontoystävällisempi vaihtoehto on taitella biojäteastian suojus sanomalehdestä, vaikkapa Vihreästä Langasta, kunhan leikkaa ensin minun palstani talteen.
Oikea vastaus on siis – enkä sano tätä ensimmäistä kertaa: kangaskassi. Mutta ei mikä tahansa kangaspussukka, vaan perinteinen, jopa vuosikymmeniä kestävä kassi. Ottakaa esimerkkiä: käytän neljättä vuosikymmentä ostoskassina Elma-tätini vanhaa kassia, jossa tämä tapasi kantaa nyrkkeilyvarusteitaan salille.
Siihen kuulkaa mahtuu kolmen päivän ruoat ja vielä koskenkorvapullokin, jos on perjantai.
Tweet