Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
10.4.2012 8.26
Tietosanakirjojen valmistamista ajetaan alas, ja ihmiset ovat yhä enemmän nettitietosanakirjojen, esimerkiksi Wikipedian varassa.
Kuinka tieteellistä Wikipedian tekeminen on, informaatiotutkimuksen opiskelija ja Wikipedian aktiivikäyttäjä Jaakko Pirinen?
”Vanhoista tietosanakirjoista poiketen Wikipedian tekstiä eivät yleensä tuota asiantuntijat vaan maallikot. Siksi lähteiden merkitsemisen tärkeyttä on korostettu: Wikipediassa pyritään jopa kattavampaan lähteistykseen kuin tieteellisissä artikkeleissa. Se helpottaa lukijan mahdollisuuksia tarkistaa väittämiä.”
Asiantuntevien kirjoittajien artikkeleita on poistettu Wikipediasta ja korjauksia on muutettu takaisin väärään muotoon. Miksi näin tapahtuu?
”Tarkistaminen perustuu muiden muokkaajien arviointiin, ja ilman asiantuntemusta muiden on vaikea päätellä, onko muutos korjaus vai vandalismia. Tällöin muutoksen kumoaminen estää artikkelia luisumasta huonompaan suuntaan. Pehmeämpiäkin toimintakeinoja toki on, kuten lähdepyyntömerkinnät. Vaikka Wikipedia on laaja, mistä tahansa aiheesta ei katsota tarvittavan artikkelia, jos siitä ei esimerkiksi ole löydettävissä laadukkaita lähteitä.”
Viime viikolla paljastui, että Anders Behring Breivik on muotoillut Wikipedian artikkeleita maailmankatsomukseensa sopiviksi. Suomessa liikkuu huhuja, joiden mukaan maahanmuuttokriitikot dominoivat Suomessa Wikipedian editointia, ovatko ne totta?
”Jo Wikipedian lukijamäärät takaavat, että erilaisia taustaintressejä omaavat pyrkivät vaikuttamaan sen sisältöön. Viattomimmillaan halutaan kenties lisätä ylisanoja omasta suosikkiyhtyeestä kertovaan artikkeliin, Breivik edustaa sitä toista ääripäätä. Varmasti halukkaita vaikuttamaan ovat myös Suomen maahanmuuttokriitikot, jotka ovat muutenkin osanneet hyödyntää netin mahdollisuuksia. Mutta Wikipedian muokkaajapohja on sen verran laaja, että sieltä löytyvät heille vastavoimatkin.”
internet 
Tweet