Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Miten EU valvoo rajojaan?

15.2.2008 0.00

Taina Tervonen

  • Rajapartiot maalla, merellä ja lentokentillä: Frontex partioi paitsi EU:n alueella myös kolmansien maiden, esimerkiksi Senegalin ja Mauritanian, kansallisilla vesillä. Neuvottelut ovat käynnissä muun muassa Libyan kanssa.
  • Palautussopimukset: EU neuvottelee vaihtelevalla menestyksellä sopimuksia kolmansien maiden kanssa, jotta nämä suostuisivat ottamaan vastaan paitsi oman maansa kansalaiset myös maan kautta kulkeneet laittomat siirtolaiset. Muun muassa Hongkong, Venäjä ja Albania ovat allekirjoittaneet palautussopimuksen. Marokon kanssa neuvottelut ovat olleet käynnissä jo vuodesta 2000.
  • Yhteiset palautuslennot: Samasta maasta kotoisin olevat laittomat siirtolaiset kootaan samaan koneeseen. Huono imago ja ikävä vastuu eivät näin lankea yhden jäsenmaan harteille. Toistaiseksi lentoja on toteutettu kahden tai kolmen jäsenmaan yhteistyönä.
  • Kolmansien maiden rajavartioiden koulutus: Frontex ja EU-maat kouluttavat virkamiehiä tunnistamaan väärennöksiä esimerkiksi Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa.
  • Turvapaikkajärjestelmän luominen kolmanteen maahan: EU on yhdessä pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa neuvotellut esimerkiksi Algerian, Marokon ja Libyan kanssa turvapaikkajärjestelmän luomisesta jo pitkään. EU on valmis maksamaan siitä, että malilaiset hakevat turvapaikkaa Libyasta eivätkä Italiasta. Ongelmana on, että kaikki läpikulkumaat eivät ole allekirjoittaneet Geneven sopimusta pakolaisten suojelusta.




Viite