Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
etelässä vihertää jo. Pekka Haaviston kannatusprosentit vaalipiireittäin.
9.2.2012 14.43
Asetelma on kiinnostava ja vihreiden historiassa ainutlaatuinen.
Takana on Suomen poliittisen historian hurmoksellisin kampanja ja maailman mittakaavassa vihreän liikkeen ehkä kaikkien aikojen paras vaalitulos.
Edessä on paluu politiikan arkeen, missä riittää alkaneena vuonna haasteita: Suomen ja koko Euroopan talouden pelastaminen, ympäristö- ja ilmastopolitiikan edistäminen, kuntauudistus ja ensi syksyn kuntavaalit.
Oliko Haavisto-ilmiö hetken huumaa vai merkki pysyvämmästä muutoksesta politiikan syvissä pohjavirroissa? Ja mitä se merkitsee vihreiden tulevaisuuden kannalta?
Presidentinvaalit ovat henkilövaalit, joissa puoluepolitiikka ja -politikointi on perinteisesti jätetty pieneen rooliin.
Näin tekivät myös vaalien tämänkertaiset finalistit, Pekka Haavisto ja Sauli Niinistö. Tämä on herättänyt osassa vihreitä aktiiveja puolijulkista huolta vihreyden jäämisestä taka-alalle myös tulevaisuudessa.
Uhkakuvana on nähty ”kokoomuslaiseksi” määritelty malli, jossa valtavirran äänestäjäkuntaa kosiskellaan haalennetulla ideologialla, jossa periaatteet joustavat pragmaattisuudelle.
Vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja Erkki Perälä ei usko, että presidentinvaalit vaikuttaisivat tulevien vaalien strategisiin valintoihin.
”Eduskuntavaaleissa fiilis oli, että politiikka on tullut takaisin politiikkaan, ja mielestäni se on oikea linja jatkossakin. Tulevissa vaaleissa meidän pitää ehdottomasti pystyä tuomaan omaa vihreyttä ja ideologiaa voimakkaasti esille”, Perälä sanoo.
Presidentinvaalien tärkein merkitys vihreille on Perälän mielestä se, että ne palauttivat puo- lueen itseluottamuksen eduskuntavaalien tappion jälkeen.
Presidentti-instituutio sinänsä on jo aiemmin ollut hänen mielestään aikansa elänyt, eikä Haaviston herättämä huuma kääntänyt mielipidettä mihinkään suuntaan.
”En halua mitenkään väheksyä intoa, jolla ihmiset ovat olleet mukana. Minullakin on tuttuja, jotka eivät aiemmin olleet politiikassa mukana, ja se oli tosi hienoa. Toivoisin kuitenkin, että ihmiset olisivat yhtä pähkinöinä myös syksyn kuntavaaleissa. Yksittäisellä kunnanvaltuutetulla on enemmän vaikutusvaltaa ihmisten arkielämään kuin yhdelläkään presidentillä.”
Yli miljoona ääntä ja 37,4 prosentin kannatus vihreiden ehdokkaalle suorassa kansanvaalissa on huikea suoritus, tarkastelipa asiaa mistä näkökulmasta tahansa.
Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi ei kuitenkaan suostu tekemään johtopäätöksiä vihreiden tulevaisuudesta presidentinvaalien perusteella.
Sen hän myöntää, että vaalit antavat vihreille voimaa ja uskoa tulevaisuuteen.
Laturin mukaan presidentinvaalien opetus vihreille on olla aiempaa nöyrempiä ja kuunnella enemmän myös vastapuolen argumentteja. Tämä tosin pätee kaikkiin puolueisiin.
”Uskon, että näiden vaalien myötä Suomi muuttui. Puolueesta riippumatta ne, jotka uskovat, että ihminen saa olla sellainen kuin on, että heikoimmista pitää pitää huolta ja kiusaamisesta päästä eroon, ovat saaneet voimaa. Tämä tulee näkymään myös kuntavaaleissa”, Laturi sanoo.
vihreät  kuntavaalit  presidentinvaalit 
Tweet