Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Mielenosoitus! Juttusarjassa kiinnostavat ihmiset kertovat, minkä puolesta he ovat valmiit barrikadeille.
13.1.2012 9.09
Kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala sanoo, että Kiinan nousu johtaa väistämättä konflikteihin.
Mitä mieltä olet presidentinvaalien ulkopoliittisesta keskustelusta?
”Se on ollut kauhean masentavaa, mutta se ei johdu ehdokkaista. Nyt on niin iso eurokriisi päällä, että on ymmärrettävää, että isompi kuvio häipyy. Miksi pitäisi funtsia, palaako talo huomenna, kun tuo karhu aikoo raadella minut juuri nyt. Ja ehkä se kertoo myös toimittajien mielikuvituksettomuudesta ja laiskuudesta.”
Tällä viikolla julkaistussa kirjassasi Suomen muuttuvat koordinaatit arvioit, että alkanut vuosisata voi jäädä Suomen viimeiseksi. Miksi?
”Suomen valtio, siniristilippu ja kuudes joulukuuta on ollut vain yksi institutionaalinen ratkaisu kehystää ja auttaa suomalaisia menestymään. On ihan mahdollista, että jatkossa tarvitsemme muita ratkaisuja. Ja kun on itse kuollut jo aiemmin, voi turvallisesti ennustaa, että Suomen valtiota ei enää ole vuonna 2117. Se on joko korvautunut paremmilla muodoilla tai sitten ihmiskunta on joutunut sellaisiin ongelmiin, että tällaiset rakenteet ovat saattaneet romahtaa.”
Maailma pirstaloituu taloudellisesti ja poliittisesti. Samaan aikaan edessä on globaaleja uhkia, kuten ilmastonmuutos ja raaka-aineiden ehtyminen. Uskotko, että uhkiin pystytään reagoimaan ylikansallisilla poliittisilla päätöksillä?
”Optimisti minussa sanoo, että pystytään, koska meidän on pakko. Ymmärrys tulee pikku hiljaa. Tarvitsemme hirveitä myrskyjä ja fukushimoja, jotta viesti menee perille, että meidän on pakko pystyä päätöksiin tai hukka perii. Pessimisti sanoo, että emme pysty, koska kaikki rakenteet on viritetty liian lyhyen kantaman ajatteluun ja päätöksentekoon.”
Puhut kirjassasi uudenlaisen globaalin eliitin synnystä. Ketkä siihen kuuluvat?
”Ei tarvitse pyörittää mitään illuminati-teorioita, mutta uusi transnationaalinen eliitti on tulossa. He ovat suuryritysjohtajia, menestyksekkäitä kulttuuripersoonia, billgateseja ja bonoja. Ihmisiä, jotka toisaalta tekevät paljon hyvää ja korvaavat puuttuvia globaalihallinnon rakenteita. He voivat olla myös syövyttäviä ja ongelmallisia toimijoita, koska he päättävät isoista rahoista ja kansakuntien tulevaisuuksista ilman demokraattista kontrollia.”
Johtaako Kiinan taloudellisen ja poliittisen painoarvon nopea kasvu konflikteihin?
”Ihan varmasti. Muutospaineet Kiinassa ovat niin suuria ja vauhti niin kova, että maailmanhistoriassa tämän luokan vallansiirtymä ei ole ikinä tapahtunut verettömästi. En usko suursotaan, mutta konflikteitta ei selvitä. Olemme siirtyneet aikaan, jolloin konfliktit ovat ensisijaisesti taloudellisia, poliittisia tai diplomaattisia, mutta eivät välttämättä yhtään vähemmän tuhoisia. Jos tulee iso kauppasota esimerkiksi Yhdysvaltojen, EU:n ja Kiinan välille, siinä tulee yhtä paljon ruumiita kuin perinteisessä sodassa, ne vain tulevat toista kautta.”
Miten torjut ekokatastrofia omassa elämässäsi?
”Olen tullut vaimoni kautta huomattavasti aiempaa tiedostavammaksi, hän on kestävän kehityksen asiantuntija ja tekee väitöskirjaa aurinkoenergian liiketoimintamahdollisuuksia. Elämäntapani on suhteellisen vihreä: asumme vanhaa puutaloa, joka lämpiää tuulisähköllä ja kierrätys on pop. Omaa panostani on myös tämä kirja. Lisäksi opetan näistä asioista yliopistolla ja omille lapsilleni. Puhun näistä asioista, jotta ihmiset itse funtsisivat asioita ja ehkä tekisivät sen pohjalta valintoja, koska sieltähän se muutos kumpuaa.”
Tweet