Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Otsikoita.
Katoavaa kansanperinnettä? Ilmastonmuutos on yhä harvemmin uutinen.

Katoavaa kansanperinnettä? Ilmastonmuutos on yhä harvemmin uutinen.

Media unohti aikamme suurimman katastrofin

12.1.2012 12.58

Lasse Leipola

Ilmastonmuutos on merkittävä uhka ympäristölle ja ihmisille, mutta uutinen se on yhä harvemmin. Näin voi päätellä Helsingin Sanomien, Yleisradion ja Vihreän Langan uutisarkistojen juttujen perusteella.

Vielä vuonna 2009 kaikki puhuivat ilmastonmuutoksesta. Kööpenhaminan ilmastokokoukseen kasattiin valtavia odotuksia, ja erilaiset ilmastojutut olivat vakiomateriaalia lähes mediassa kuin mediassa. Suomesta Kööpenhaminan ilmastokokoukseen matkasi yli 30 toimittajaa.

”Koska kokoukseen kohdistuneet suuret odotukset eivät täyttyneet, julkisuus on vähentynyt. Eihän ilmastonmuutos ole mihinkään kadonnut”, sanoo Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Kulmala.

Vuoden 2010 ilmastokokoukseen Meksikon Cancúnissa osallistuikin enää vain noin kymmenen suomalaistoimittajaa. Reilu kuukausi sitten Durbanissa suomalaisia oli jäljellä neljä – yksi Hufvudstadsbladetista, yksi Helsingin Sanomista, yksi Vihreästä Langasta sekä yksi freelancer.

Vihreän Langan selvityksen mukaan kiinnostuksen hiipuminen näkyy myös siinä, että ilmastonmuutosta tai ilmastoneuvotteluja koskevien uutisten määrä on pudonnut alle puoleen kahdessa vuodessa.

”Olisi tietysti hyvä, jos yleinen tietoisuus olisi paremmalla tasolla. Ainakin kuvittelisin, että uutisointi kääntyy taas nousuun kuopan pohjan jälkeen”, Kulmala sanoo.

Ylen verkkosivuilta löytyy 837 ilmastonmuutosta tai ilmastoneuvotteluja käsittelevää uutista vuodelta 2009. Viime vuonna aiheista kirjoitettiin vain 221 juttua.

”Ilmastonmuutoksen merkitys yhteiskunnallisella agendalla on syystä tai toisesta vähentynyt. Joko siihen on turruttu tai, kuten itse uskon, siitä on tullut osa muuta keskustelua”, sanoo Ylen uutispäätoimittaja Jouni Kemppainen.

Esimerkiksi Kemppainen nostaa vuodenvaihteen myrskyjä käsitelleen uutisoinnin, jossa keskityttiin sähkökatkoihin ja tuhojen korjaamiseen, vaikka taustalla oli myös se, että ilmastonmuutoksen myötä myrskyjen uskotaan yleistyvän.

”Otsikkotasolla ilmastonmuutoksesta kirjoitetaan vähemmän, mutta sen seurauksista tai ilmiöistä vastaavasti enemmän”, Kemppainen pohtii.

Helsingin Sanomien osalta trendi on ollut sama kuin Ylessä: kahdessa vuodessa pudotusta on ollut yli 70 prosenttia. Vuonna 2009 kirjoitetuista 483 artikkelista on pudottu kahdessa vuodessa 128:aan. Toimituspäällikkö Antero Mukka muutosta ihan ymmärrettävänä.

"Vuosi 2011 tullaan muistamaan erittäin kummallisena ja tapahtumarikkaana vuotena: tsunamista ja arabikeväästä lähtien aina kotimaan tapahtumiin. Olisi todella kummallista, jos tämä ei näkyisi siinä, mihin meidän sivutilaamme on mennyt", Mukka sanoo.

Hän uskoo, että ilmastonmuutos palaa agendalle ennemmin tai myöhemmin.

"Nämähän menevät usein sykleissä ja nyt talouskriisi on vienyt tilaa. Ilmastonmuutoksesta uutisoiminen voi riippua esimerkiksi säästä. Viime talvi muistetaan ennätyksellisen lumisena, mikä vaikutti siihen, miten ihmiset kokevat ilmastonmuutoksen arjessaan."

Vihreä Lanka ei ole juuri suuria mediataloja parempi, sillä senkin ilmastouutisten määrä on puolittunut vuoden 2009 jälkeen, mikä johtuu muun muassa kevään eduskuntavaalien viemästä palstatilasta sekä ilmastouutisen väliaikaisesta korvaamisesta Takaisin luontoon -palstalla.

Ilmastouutisoinnin lopahtaminen ei ole pelkästään kotimainen trendi. Daily Climate -sivuston mukaan pelkästään viime vuonna BBC:n ilmastouutisointi väheni 30 prosenttia, Reutersin 27 prosenttia ja New York Timesin 14 prosenttia.

Viestinnän professori Esa Väliverronen Helsingin yliopistolta muistuttaa, että ympäristöaiheiden uutisointi muuttuu sykleittäin ja se vähenee erityisesti silloin, kun päällä on taloudellinen lama tai laskukausi.

”Ilmastonmuutoksen osalta ensimmäisen syklin huippu oli 1980- ja 1990-lukujen vaihde, mikä jäi Suomessa ehkä vähemmälle huomiolle. Toinen huippu oli 1990-luvun lopulla ja kolmas 2006–2008.”

Ympäristöuutisointia tutkineen Väliverrosen mukaan ilmastonmuutos on ylipäätään ollut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tärkein ympäristöuutisten aihe. Hän uskoo, että se myös pysyy sellaisena.

”Vaikea nähdä, että ilmastonmuutos ratkeaisi kovin nopeasti.”






Viite