Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Stora Enson -edustajat.
kotikatsomo. Stora Enson Terhi Koipijärvi ja Kirsi Seppäläinen katsoivat metsäyhtiötä arvostelevan Punaisen metsän hotelli -elokuvan Vihreä Langan pyynnöstä.Iiro Törmä

kotikatsomo. Stora Enson Terhi Koipijärvi ja Kirsi Seppäläinen katsoivat metsäyhtiötä arvostelevan Punaisen
metsän hotelli -elokuvan Vihreä Langan pyynnöstä.

Näin Stora Enso kommentoi yhtiötä kritisoivaa elokuvaa

17.11.2011 14.20

Saija Räsänen

Suomalainen metsäjätti Stora Enso istuttaa Etelä-Kiinaan eukalyptusplantaaseja, ja samalla alueelta kuolevat linnut ja vesi saastuu. Paikallisille viljelijöille ei makseta viljelysmaiden menettämisestä, ja pahimmillaan heitä pahoinpidellään sairaalakuntoon.

Näin väitetään toimittaja Mika Koskisen Red Forest Hotel -dokumentissa, joka saa ensi-iltansa Lens Politica -elokuvafestivaalilla torstaina.

Vihreä Lanka kutsui Stora Enson globaalin vastuun johtajan Terhi Koipijärven ja Kiinan ja Latinalaisen Amerikan viestintäjohtajan Kirsi Seppäläisen katsomaan dokumenttielokuvan ja vastaamaan sen väitteisiin.

Koipijärvi ja Seppälä tapittavat elokuvaa tarkasti.

Koskisen haastattelema asianajaja Yang Zaixin kertoo, kuinka hänet pahoinpideltiin hänen puolustaessaan maansa menettäneiden viljelijöiden oikeuksia.

”Kuka hänet pahoinpiteli? Ei meillä ole tietoa siitä, mutta tuomitsemme väkivallan”, sanoo Koipijärvi.

Stora Ensolla ei hänen mukaansa ole tekemistä hyökkäyksen kanssa.

Dokumentaristi Koskinen yrittää lähestyä Stora Enson plantaaseja yhdessä juristi Yangin kanssa, mutta kiinalaisten viranomaisten saattue pysäyttää heidät.

”Vaikka ulkomaiset toimittajat eivät nykyisin enää tarvitse Kiinassa virallista saattajaa, pitäisi ilmoittautua, jos haluaa katsomaan meidän plantaasejamme”, sanoo Stora Enson Koipijärvi.

Dokumentissa Koskinen epäilee, että Stora Enson väki on varoittanut viranomaisia hänen tulostaan. Koipijärvi ja Seppäläinen kiistävät – yhtiö ei valvo, ketkä pyrkivät alueelle. Se, ettei ketään päästetä metsäalueille yksin johtuu kuulemma turvallisuussyistä.

Stora Enson Kiinaan suunnittelema eukalyptusplantaasi on pinta-alaltaan kaksi kertaa New Yorkin kaupungin kokoinen. Koskisen haastatteleman ajatuspaja Corner Housen tutkijan Larry Lohmanin mukaan eukalyptusviljelmät yksinkertaistavat ja tuhoavat ekosysteemejä.

”Ei sitä voi noin suoraviivaisesti sanoa”, Koipijärvi sanoo.

Hänen mukaansa Stora Enso pyrkii mahdollisuuksien mukaan noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita. Ne alueet, joille yhtiö on istuttanut eukalyptusta, ovat jo aiemmin olleet puuviljelmiä, eivätkä ne Koipijärven mukaan ole ”lähtökohtaisesti kovin arvokkaita ekologialtaan”.

Vesien saastumisesta puhuttaessa Koipijärvi rypistää kulmiaan. Stora Enso on teettänyt tutkimuksia, joissa ei ole näkynyt merkkejä viljelijöiden kertomasta pohjavesien saastumisesta.

Koipijärvi nojautuu tuolissa taaksepäin ja haroo hiuksiaan.

Dokumentissa haastatellun paikallisen viljelijän mukaan Stora Enso ei ole maksanut hänelle mitään maa-alueista, jotka muutettiin eukalyptusplantaaseiksi.

”On totta, että 2010 oli maanhankintakiistoja ja tapahtui sopimusrikkomuksia. Ongelma on se, että hankinnoissa on useita kerroksia, ja aina väliportaat eivät ole maksaneet viljelijöille. Olemme pyrkineet puuttumaan rikkomuksiin ja käyneet sopimuksia uudestaan läpi”, Koipijärvi selittää.

Linnut katoavat, lääkekasvit kuolevat, maaperä happamoituu, luettelee paikallinen viljelijä eukalyptusplantaasien vaikutuksia. Koipijärvelle tämä ei ole tuttua.

”Olemme saaneet päinvastaisia tuloksia. Muuttolintujen on jopa huomattu pysähtyvän erikseen meidän metsiemme kohdalla”, Koipijärvi sanoo.

Koskinen haastattelee Baishan kylän asukkaita, joita on hakattu pahoin sen jälkeen, kun nämä olivat eri mieltä maidensa lunastuksista Stora Ensolle. Pahoinpitelyiltä eivät ole säilyneet edes kylän vanhukset.

”Emme hyväksy väkivaltaa ja nykyisin varmistamme, että yhteistyökumppanimme ymmärtävät pelisäännöt”, Koipijärvi sanoo.

Paikalliset valittavat, ettei Stora Ensoa kiinnosta, mitä kylissä tapahtuu ja miten väliportaan kiinalaiset viranomaiset toimivat. Koipijärven mukaan tämäkään ei pidä paikkaansa – yritys on pyrkinyt selvittämään väkivaltaisuuksia.

Stora Enso pohtii parhaillaan yli kahden miljardin dollarin arvoisen paperi- ja kartonkitehtaan rakentamista Etelä-Kiinaan. Kiina on kuitupohjaisten pakkausmateriaalien kasvava markkina-alue.

Dokumentissa esitetyt ongelmat eivät yhtiön edustajien mukaan ole peruste esimerkiksi arvioida tuottotavoitteita uudelleen.

”Parempi pysyä paikalla kuin perääntyä”, Koipijärvi sanoo.

Juttuun on korjattu Stora Enson eukalyptusplantaasin koko, joka oli aiemmin kerrottu virheellisesti.






Viite