Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
11.11.2011 14.50
Europarlamentit Carl Haglund (r), Anneli Jäättenmäki (kesk) ja Mitro Repo (sdp) suhtautuvat epäillen euroalueen suunniteltuihin yhteisvelkakirjoihin, eli niin sanottuihin eurobondeihin.
Suomalaismepit esittelivät näkemyksiään taloustilanteesta perjantaina järjestämässään toimittajatilaisuudessa Helsingissä.
Euroopan komission varapuheenjohtaja Olli Rehn kertoi eilen, että komissio esittää mallinsa eurobondeiksi kahden viikon kuluttua.
Suomalaismeppien mielestä yhteisen velan sijaan kriisimaita pitäisi edelleen patistaa uudistamaan taloutensa rakenteita ja pitämään kiinni jo sovituista säästötoimista.
"Mielestäni eurobondit sallivat sen, että velkaannutaan uudelleen ja olemme sitten vain yhdessä vastuussa. Se voi johtaa siihen, että taloutensa suht hyvin hoitaneiden valtioiden velan korko nousee ja sitä myöten myös asuntolainavelallisten korot", Jäätteenmäki sanoi.
Hänen mielestään Euroopan velkakriisi on osoittanut poliittisen johtajuuden puutteen EU:ssa.
"Tällä hetkellä tilanne on se, että EU:ta ei johda kukaan. Ei komissio, ei neuvosto, ei parlamentti, ei jäsenmaat, vaan markkinat", Jäättenmäki sanoi.
Carl Haglund muistutti, että eurobondit ovat ennen kaikkea periaatteellinen ja poliittinen kysymys, jossa korkean luottoluokituksen maiden velkakorkojen nousu välttämättä ole suurin ongelma.
"Jos olisi kyse vain siitä, voi olla että se olisi sen väärti, koska tämä kriisi maksaa joka tapauksessa paljon. Periaatteellinen ongelma on se, halutaanko jakaa velkaa. Tällä hetkellä näyttää mielestäni siltä, että moni maa on toiminut niin vastuuttomasti, että he eivät ansaitse sellaista luottamusta."
Kreikan kohtaloon euromaana Haglund suhtautui pessimistisesti Hän ei uskonut Kreikan pystyvän sitoutumaan lupauksiinsa.
"Heillä on edessä niin kivuliaat ajat taloudellisesti, että helposti käy niin, että jossain välissä populismi voittaa enemmistön kannatuksen ja silloin ei välttämättä pysytä sovituilla raiteilla. Itse olen ikävä kyllä päätynyt sellaiseen ratkaisuun, että en usko että Kreikalla on edellytyksiä pitkällä tähtäimellä jatkaa euromaana."
Mitro Repo peräsi Kreikan syyllistämisen sijaan yhteistä vastuunkantoa tilanteesta.
"Euroopan unionin olisi pitänyt jo aiemmin puhaltaa peli poikki. Että ei syytetä vain Kreikkaa, vaan kyllä EU:llakin on syytä kantaa vastuuta ja meillä kaikilla, myös parlamentaarikoilla", Repo sanoi.
talous 
Tweet