Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
8.11.2011 14.34
Pääministeri Jyrki Katainen (kok) vierittää suurimman syyn euroalueen velkakriisistä Etelä-Euroopan velkaantuneille maille lainanantajien, eli yksityisten pankkien ja sijoituslaitosten sijaan.
"Suurimmat syypäät ovat kriisimaat itse. Elintason ja hyvinvoinnin rakentaminen alati kasvavan lainan varaan on tie, joka tulee lopulta päätökseen", Katainen sanoi eduskunnassa tiistaina.
"Oli olemassa illuusio, että euroalueen maa ei voisi ajautua maksukyvyttömäksi, siksi pankit, vakuutusyhtiöt ja muut rahoituslaitokset antoivat rahaa erittäin matalilla koroilla, kun valtiot sitä pyysivät. Kyse ei siten ollut suurten riskien toiminnasta tai ahneudesta, euromaille lainaamista pidettiin päin vastoin riskittömänä, matalan tuoton toimintana", Katainen sanoi.
Katainen esitti arvionsa eduskunnalle antamassaan ilmoituksessa huippukokouksesta ja ajankohtaisesta taloustilanteesta Euroopassa.
Kataisen mukaan nykyiset haasteet voidaan jakaa kolmeen osaan, eli akuutin kriisin hillitsemiseen, talouskurin lisäämiseen ja kasvun ruokkimiseen.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoitti jo aiemmin tiistaina blogissaan, että akuutin talouskriisin ohessa on kyettävä rakentamaan myös uusia talouden rakenteita, jotka toimivat nykyisiä paremmin.
"Euroalueen taloudelle on saatava toimivat pelisäännöt pitkäaikaisen alijäämän rajoittamiseen ja yhteiseen talouden koordinaatioon. Euroopan keskuspankin aseman vahvistamista on myös harkittava" Niinistö kirjoitti.
Hänen mukaansa "rahoitusmarkkinat eivät voi elää omassa kuplassaan vaan ne on saatava demokraattisen valvonnan ja yhteiskunnallisen luottamuksen piiriin".
Samalla Niinistö muistutti, että vähintään EU:n laajuinen finanssitransaktiovero tulee ottaa pikaisesti käyttöön.
talous 
Tweet