Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
What would Stalin do? Miten esimerkiksi suuri ja mahtava Neuvostoliitto olisi ikinä saatu pystyyn, jos olisi pysähdytty kyselemään homman vahingollisuutta.
14.11.2011
Ei ole helppo sanoa, mistä ammateista on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Seppo Silvennoinen kysyy: Kuinka paljon työttömiä olisi, jos Suomessa lopetettaisiin ihmisille, eläimille sekä luomakunnalle vahingolliset ammatit ja työt?
Eno vastaa: Olennaista kysymyksessäsi on määritellä, mikä on vahingollista työtä. Minä voin kertoa, mikä on. On vahingollista, kun naapurini Oskari Makkonen kaivaa ojaa, joka johtaa vedet suoraan takapihalleni. Mietin jo, veisinkö äijän käräjille vesilain ja ihmisoikeussopimusten rikkomisesta, mutta ehkä keksin jotain muuta. Ans kattoo nyt.
Kansalaiset eivät kuitenkaan ole yhtä yksimielisiä kuin minä siitä, mikä määritellään vahingolliseksi työksi. Ensimmäisenä esimerkkinä vahingollisesta työstä tulee mieleen juristit, joita Suomessa on noin 20 000. Mutta eikö ole niin, että yksi upea ihmisoikeusjuristi vastaa useaa sataa vertaimevää possua, joka nyt on lähin mielikuva juristista? Vaikka osa jonkin alan ihmisistä tekeekin vahingollista työtä, toisten hyvä työ voi kääntää koko alan saldon neutraaliksi tai jopa plussalle.
On toki muutamia aloja, jotka näyttäisivät olevan aika yksiselitteisesti vahingoksi ihmisille ja luonnolle. Luettelen ne tässä työllistämiensä ihmismäärien kanssa: liha-ala 11 000, turveteollisuus 7000, turkisala 6000, aseteolllisuus 2000 ja pikavippifirmat alle 1000.
Muitakin varmasti löytyisi, mutta sitten aletaan jo pohtia, mitkä asiat ovat niin sanotusti välttämättömiä pahoja.
Ydinvoimalat? Tarvitaanko armeijaa? Se työllistää 16 500 henkilöä. Entä onko moottoriajoneuvojen kauppa ja korjaus – 44 000 henkilöä – välttämätöntä? Sinä päätät millainen on tuleva ihanneyhteiskunta! Tai no, ehkä et sittenkään.
Mutta jos tuon lyhyen listani ammatit lakkautettaisiin, Suomeen tulisi 27 000 työtöntä lisää. Tilastokeskuksen tuoreiden tilastojen mukaan työttömiä oli syyskuussa 180 000 ja työttömyysaste oli 6,9 prosenttia. On itse asiassa helppo arvioida, mitä noin 27 000 uutta työtöntä merkitsisi. Lisäys nostaisi työttömyysastetta noin prosenttiyksikön verran.
Siitä voidaan sitten keskustella pitkäänkin, mitä tapahtuisi, jos jokin ammattiala noin vain kiellettäisiin ja lopetettaisiin. Vaikutukset voisivat olla yllättäviäkin eivätkä suinkaan kaikki positiivisia.
Yhteiskunta on koneisto, joka tuottaa saastetta, sairautta, kärsimystä ja kuolemaa – mutta myös hyviä asioita, esimerkiksi onnellisia lapsuuksia, Yle Puheen ohjelmia ja banaani-omena-saksanpähkinämuffinsseja.
Tweet