Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
18.1.2008 0.00
Suomalaisten mielestä Euroopan unioni on etäinen, byrokraattinen ja kaiken lisäksi heikko vallankäyttäjä. Sekä EU:ta kannattavat että sitä vastustavat poliitikot pelkäävät, että se näkyy europarlamenttivaaleissa heikkona äänestysprosenttina.
Puolueilla riittää tekemistä, jos ne haluavat tuoda EU:n osaksi suomalaisten arkea kesäkuun 2009 europarlamenttivaaleihin mennessä. 2004 EU-vaaleissa äänestysprosentti jäi Suomessa 41,1 prosenttiin. Vaalitaistelua kiristää ensi vuonna myös Suomen parlamenttipaikkojen väheneminen 14:stä 13:een.
Viimeksi EU:n imago-ongelma nousi esille viime viikolla Helsingin Sanomien Suomen gallupilla teettämässä kyselyssä, jossa suomalaiset arvioivat EU:n mitättömäksi vallankäyttäjäksi esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna.
Parhaillaan jäsenmaissa ratifioitavana oleva Lissabonin sopimus vahvistaa parlamentin asemaa. Ristiriita on, että vaalien äänestysprosentti on koko EU:ssa laskenut samalla kun parlamentin vaikutusvalta on kasvanut.
Kansainvälisten asioiden sihteeri Tanja Remes vihreistä sanoo, että EU:ssa tehtävien päätösten poliittisuus pitää tuoda nykyistä selvemmin näkyviin.
”Parlamentti päättää jo nyt hirveän tärkeistä asioista. Ei ole yhdentekevää, kuka siellä istuu. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemisessä EU on tärkeä toimija. Siksi siellä pitää olla ihmisiä, jotka pitävät tällaisia asioita tärkeinä”, Remes toteaa.
Puolueiden ehdokashankinta on jo täydessä vauhdissa. Nykyisistä europarlamentaarikoista jatkohaluistaan ilmoitti viime viikolla vihreiden Satu Hassi. Myös kokoomuksen Ville Itälä haluaa jatkaa, samoin kuin keskustan Anneli Jäätteenmäki ja Hannu Takkula.
EU-kriitikkona tunnettu vasemmistoliiton Esko Seppänen jättää parlamentin kolmen kauden jälkeen. Seppänen keräsi viime vaaleissa yli
72 000 ääntä, joten EU:hun tyytymättömien ääniä on tällä kertaa jaossa erityisen paljon.
Seppäsen tilalle on soviteltu vasemmistoliiton veteraanikansanedustajaa Esko-Juhani Tennilää, joka myöntää harkitsevansa ehdokkuutta. Tennilän mielestä EU-asiat pitäisi Suomessa politisoida nykyistä voimakkaammin.
”Asiat pitää saada poliittiseen käsittelyyn myös kotimaassa paljon aikaisemmin ja viedä ne myös ihmisten keskuuteen”, Tennilä sanoo.
Perussuomalaisten Timo Soinin mielestä 2009 vaaleissa asiansa osaava, EU-kriittinen ehdokas voi kerätä mittavan äänisaaliin. Itse hän ei lähde ehdolle.
”Iso ongelma on löytää sellaisen antenni, johon ukkonen voi iskeä. EU-kriittisen kampanjan tekevä, raivokas ja kova kaveri saisi varmasti paljon ääniä. Mutta sinne ei voi lähteä pelleilemään”, Soini sanoo.
Tweet