Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jotain itua

1.6.2007 14.32

Saara Törmä

Valjasta astiakaappisi lähiruokatuotantoon!

Kipoista ja kupeista viis. Astioiden kuivaamiseen suunniteltua hyllyä on turha käyttää alkuperäisessä tarkoituksessaan. Kaappiin kannattaa perustaa tuottoisa itufarmi.

Kotona kasvatetut idut ovat energiatehokkuudessaan omaa luokkaansa. Varttuakseen syömäkuntoon idut eivät tarvitse muuta kuin raikasta vettä ja hyvää muistia. Idut janoavat joka-aamuista ja -iltaista huuhtelua muutaman vuorokauden ajan. Satoa odotellessa ituviljelijä voi hoitaa kodin viherkasveja huuhteluvedellä.

Idättäminen on edullista ja ekologista, mutta homma kannattaa myös terveyssyistä. Siementen vitamiinipitoisuudet kasvavat itäessä huimasti. C-vitamiinin ja A-vitamiinin esiasteen karoteenin määrät lisääntyvät. Monet kivennäisaineet muuntuvat elimistölle käyttökelpoisempaan muotoon. Raakojen papujen sisältämät, elimistölle haitalliset aineet hajoavat, ainakin osittain.

Ituharrastus on hyvä aloittaa helpoista ja monipuolisista lajeista. Linssin ja mungpavun idut sopivat syötäviksi paitsi raakoina, myös kypsennettyinä. Soijapavun ja kikherneen idut kaipaavat nopean, 5–10 minuutin kiehautuksen, mutta idättäminen maksaa silti vaivan. Idut ovat paitsi superterveellisiä, myös maukkaampia kuin tavalliset, keitetyt pavut.

Ituja on monta sorttia, ja papujen lisäksi voi idättää esimerkiksi viljoja. Eri lajit vaativat erilaista hoitoa, mutta kaikkia on syytä käsitellä puhtain käsin ja työvälinein. Kostea ja lämmin ympäristö on hyvä kasvualusta haitallisille bakteereille. Pöpöistä pääsee eroon, kun siemenet huuhtelee alussa huolellisesti ja niiden liottamiseen käyttää kuumaa, vastakiehautettua vettä. Valmiit idut tulee säilyttää jääkaapissa ja käyttää muutamassa päivässä.

 


Lisää aiheesta:



Viite