Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Nasa
Pelasta pallo. WWF:llä ja Greenpeacella on yhteinen tavoite, mutta erilaiset keinot.
15.9.2011 9.57
Ympäristöjärjestöt Greenpeace ja WWF juhlivat tässä kuussa pyöreitä vuosia. WWF täyttää 50 vuotta ja Greenpeace 40 vuotta. Molemmat ovat jo vuosikymmeniä tehneet työtä saman asian eteen, mutta niiden tavat toimia ovat pysyneet hyvin erilaisina.
Keväällä 1961 perustettu WWF avasi ensimmäisen toimistonsa 11. syyskuuta 1961 Sveitsin Morgesissa. Järjestö sai kipinänsä biologi Julian Huxleyn Observer -lehteen kirjoittamasta artikkelisarjasta, joka käsitteli Afrikan villieläinten tilaa.
Greenpeace sai alkunsa syksyllä 1971, kun pieni joukko aktivisteja lähti vanhalla kalastusaluksella Tyynelle valtamerelle estämään ydinräjäytystä Alaskassa, Amtchikan saarella. Räjäytystä ei saatu estettyä, mutta se jäi viimeiseksi laatuaan Amtchikalla, joka on nykyään lintujensuojelualue.
Järjestöjen välinen ero näkyy esimerkiksi siinä, mitä ne pitävät tärkeimpinä tavoitteinaan ja miten näitä tavoitteita ajetaan. Molempien listalta löytyy vastuullinen yritystoiminta, ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ja elinympäristöjen suojeleminen. Esimerkiksi WWF tekee työtä yritysten kanssa kannustaen niitä muutokseen sisältä, kun taas Greenpeace pyrkii erilaisin keinoin painostamaan niitä ulkoa.
”Kun Greenpeace on todennäköisesti yhtiön päämajan edustalla osoittamassa mieltään, WWF on päämajan sisäpuolella tapaamassa toimitusjohtajaa”, luonnehtii brittilehti Guardian järjestöjen välistä eroa.
Toimintatapojen lisäksi yksi suurimmista eroista järjestöjen välillä on niiden suhtautuminen ihmisiin. Siinä missä WWF keskittyy uhanalaisten eläinten ja elinympäristöjen suojelemiseen, nostaa Greenpeace jatkuvasti esille myös ihmisiä uhkaavia ilmiöitä kuten kuluttajatuotteissa esiintyvät myrkyt.
Molemmat järjestöt ovat kasvaneet vuosikymmenien saatossa pienen porukan jutuista valtaviksi jättiläisiksi. Greenpeacen liikevaihto oli viime vuonna yli 230 miljoonaa euroa. Käytännössä koko sen rahoitus tulee lahjoituksina
WWF on taloudessa mitattuna vielä kaksi kertaa suurempi, sillä sen liikevaihto oli 525 miljoonaa euroa. Se kerää lahjoitusten lisäksi rahaa myös muun muassa myymälllä palveluita. Toisin kuin Greenpeacea sitä tuetaan muun muassa Suomessa julkisin varoin. Julkisen tuen osuus kansainvälisen WWF:n rahoituksesta oli viime vuonna 17 prosenttia.
Vastaa Vihreän Langan etusivulla kymykseen: Kumman tapa suojella ympäristöä on tehokkaampi, Greenpeacen vai WWF:n?
Tweet