Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
27.4.2007 16.23
Kohmeloinen kansalainen kaipaa valkuaisaineita ja sokeria.
Vappu tulee, varaudu siis vapinaan. Kevätillan lumossa monen tulee siemailtua muutama lasi liikaa kuohuvaa.
Krapulan kemiaa ei edelleenkään tunneta yksityiskohtaisesti. Tiedetään, että kehoon joutunut alkoholi pakottaa keskushermoston toimimaan ylikierroksilla. Kun etanoli hajoaa, järjestelmän on palauduttava normaalitilaan, mikä ei tunnu hyvältä.
Kohmelo koettelee keskushermoston lisäksi aineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa. Janottaa, vaikka kuinka joisi. Verensokeri on alhaalla. Stressihormoni kortisolia erittyy runsaasti, mikä lisää adrenaliinin määrää kehossa. Hikoiluttaa ja vapisuttaa.
Fyysisiä oireita kurjempi voi olla moraalinen krapula. Selitys löytyy yhden tärkeän valkuaisaineen osan, tryptofaanin, vajeesta. Tryptofaanin tehtävä on muodostaa aivoissa mielialaa kohottavaa serotoniinia. Alkoholi puolestaan lisää tryptofaania hajottavan entsyymin tuotantoa. Mielen toipuminen voi viedä pitkään.
Juhlan jälkeistä apeutta voi ainakin periaatteessa yrittää korjata tryptofaanitankkauksella eli nauttimalla valkuaisainepitoista ruokaa. Makeat ruuat lisäävät insuliinin eritystä, mikä tuottaa tryptofaania aivoihin.
Hyvä vaihtoehto on valmistaa hernehampurilaisia sekä reilua banaanipirtelöä. Vaikka masennus ei väistyisikään, olo todennäköisesti paranee. Kylmä pirtelö sammuttaa janon ja hampurilainen tyydyttää juhlien jälkeistä pikaruokahimoa.
Tweet