Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
8.9.2006 6.00
Suomessakin suojellaan ilmastoa paikallistasolla.
Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger ilmoitti viime viikolla, että Kalifornia tavoittelee 25 prosentin pudotusta kasvihuonekaasupäästöissä vuoteen 2020 mennessä. Suurpäästäjät pannaan kuriin muun muassa päästörajoilla.
Presidentti Bushin kieltäydyttyä liittämästä Yhdysvaltoja Kioton sopimukseen, lähes 300 yhdysvaltalaista kaupunkia on allekirjoittanut oman ilmastosopimuksen. Aloite tuli Seattlen pormestarilta Greg Nickelsiltä.
Voisiko Suomessa viritellä jotain vastaavaa?
Mikkelin kaupunginjohtaja, kokoomuslainen Jyrki Myllyvirta arvelee, ettei tällaisten sopimusten lisäarvoa miellettäisi kovin suureksi Suomessa. ”On tärkeää, että jokainen kunta pitää huolen siitä, että tehdyt ratkaisut ovat pitkällä aikajänteellä ilmaston kannalta hyviä. Isoimmat ja hitaimmat asiat liittyvät yhdyskuntarakenteeseen, taloihin ja lämmitystekniikoihin.”
Ja onhan Suomessa jo kuntien välistä, ilmastoon liittyvää verkostoa, Myllyvirta muistuttaa. ”Esimerkiksi kuntien ilmastokampanja.”
Mikkeli oli yksi ensimmäisistä ilmastokampanjaan liittyneistä kunnista. Se asetti tavoitteekseen alentaa kasvihuonekaasupäästöjään 10 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2005 mennessä. Tavoite saavutettiin, kun kaupungin omistamassa voimalaitoksessa siirryttiin vähä vähältä käyttämään metsähaketta.
Vuonna 1997 käynnistettyyn ilmastokampanjaan on liittynyt runsas kymmenen prosenttia Suomen kunnista. Tuorein liittyjä on pääministeri Matti Vanhasen ja opetusministeri Antti Kalliomäen kotikunta Nurmijärvi. Kampanjaan liittyessään kunta luo ilmastostrategian, selvittää päästönsä ja tekee päästövähennysohjelman.
Tweet