Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.
11.7.2008 12.15
Vaikka Pekka Halosen varhaisteos Niittomiehet on yksi eroottisimpia suomalaismaalauksia, oli Halonen pääsääntöisesti kömpelö kansankuvaaja. Jotkut taidehistorioitsijat näkevät Halosen monumentaalisia mittoja tavoittelevissa ryhmämaalauksissa syvää dialogia renessanssitaiteen kanssa. Minusta niistä paistaa läpi pakonomaisuus.
Voin kuvitella, että tuohon aikaan on taiteilijaan kohdistunut varsin kovia paineita osallistua yhteiseen suureen projektiin. Taiteilijoiden tuli tukea kansallisuusaatetta, ja se onnistui parhaiten ikuistamalla suomalaisten ihmisten arkaaista kauneutta.
Sekä Tukinuittajat että Tienraivaajat Karjalassa -maalauksissa ihmiset näyttävät paikoilleen asetelluilta. Heidän ponnistelunsa on väkinäistä eikä siitä välity työn tekemisen tuntu. Ja entä sitten nainen kahvikannunsa kanssa, missä hänen lantionsa on?
Ateneumissa esillä olevassa Halosen suurnäyttelyssä on vieraillut jo yli 100 000 ihmistä. Se on huikea määrä, enkä ollenkaan kiellä näyttelyn ansaitsevan kävijänsä.
Esillä on 270 teemoittain ripustettua teosta. Kokemus on raskas, jos kokonaisuuteen meinaa paneutua. Tein sen virheen ensimmäisellä käynnilläni, mutta toisella olin jo viisaampi.
Ohitin suosiolla kaiken muun paitsi talvimaisemat. Niiden takia näyttely kannattaa katsoa. Talvimaisemia maalatessaan Halonen vapautui. Lumen muodot oksilla ovat lähes abstrakteja. Valkoinen pinta muuttuu täydelliseksi esteettiseksi nautinnoksi, jolle löytyy vertailukohtia vain kansainväliseltä tasolta.
Ensimmäisenä tulevat mieleen Japanin ja Kiinan vanha taide, Vincent van Goghin kukkamaalaukset ja Clauden Monet’n lumpeet.
Jos minä veisin vanhaa suomalaista taidetta ulkomaille, tekisin Pariisin pienen museonäyttelyn. Ripustaisin väljästi ja tyylikkäästi Halosen lumisia puita enkä mitään muuta.
Olen aivan varma, että impressionistejaan edelleen rakastava kansa kumartaisi myös lumelle.
Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä.
Tweet