Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maailman energiatehokkain toimisto

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista.

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista.

24.9.2008 11.39

Terhi Brusin

Luin äskettäin maailman energiatehokkaimmasta toimistorakennuksesta. Missä veikkaisit sen sijaitsevan? Aurinkoisessa Kaliforniassa, kunnianhimoisia ekokaupunkisuunnitelmia hautovissa Arabiemiirikunnissa vai lähinaapurissa Ruotsissa?

Heinäkuussa käyttöön otettu seitsenkerroksinen puurakenteinen talo tuottaa vuodessa enemmän energiaa kuin siinä työskentelevät 300 ihmistä kuluttavat. Kyseinen yritys ei siis ole tippaakaan riippuvainen energian hintojen heilahteluista.

Lämmityksen, ilmastoinnin ja vesihuollon järjestelmät ovat yksityiskohtiaan myöten harkittuja. Esimerkiksi tyhjiövessat, joissa kuluu vain litra vettä huuhtelua kohti, ja joiden kiinteät jätteet päätyvät yhdessä ruokalan jätteiden kanssa biokaasuksi, jolla keitetään lounaat. Ruokalan tiskikoneiden käyttämä vesi lämpenee katolla olevilla aurinkopaneeleilla.

Sosiaalistakin puolta on ajateltu: turhia matkoja välttyy, kun työntekijät voivat tuoda lapsensa samassa talossa sijaitsevaan päiväkotiin. Pihalla on rantalentis- ja potkupallokentät, talosta löytyy tila hiljentymiseen ja joka toisessa kerroksessa on avoin tila, jossa kahvi- ja juttutuokiot eivät häiritse muiden keskittymistä.

En ollut koskaan aikaisemmin kuullut tästä yrityksestä enkä edes paikkakunnasta, jolla se toimii. 1996 perustettu yritys on nimeltään Juwi ja sen alaa on muiden rahoittamien tuuli-, aurinko- ja biovoimahankkeita toteuttaminen.

Kotipaikka on Wörrstadt, reininmaalainen 8 000 asukkaan kunta, jossa pääelinkeino on viininviljely ja jossa on päätetty pärjätä kokonaan uusiutuvilla energioilla vuoteen 2017 mennessä.

Molemmat tulivat tietoisuuteni vasta kun ympäristöjärjestö Deutsche Umwelthilfe viime viikolla palkitsi Juwin vuoden ilmastonsuojeluteosta.

”Olemme näyttäneet mikä on jo tänään mahdollista, jos niin halutaan”, sanoivat Juwin perustaja-johtajat Mathias Willenbacher ja Fred Jung palkinnonjakotilaisuudessa.

Se oli hyvin sanottu, sillä mahdollisuuksia on aina enemmän kuin osamme kuvitella. Ratkaiseva asia on yleensä tahto – tai sen puute.

Tällaiset menestystarinat syntyvät asiastaan vakuuttuneiden ihmisten tahdonvoimasta. Ne eivät odota julkisia tukia eivätkä isojen konsernien investointeja. Ja ne voivat sijaita aivan missä vain, mistä löytyy tarpeeksi tilaa kaavoihin kangistumattomalle ajattelulle.

Hienoja esimerkkejä on paljon, ne pitää vain löytää.

 

Kirjoittaja on ympäristöasioihin erikoistunut vapaa toimittaja, joka asuu Berliinissä. Lisää Brusinin blogitekstejä löydät täältä.




Viite