Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Kiistakapula. Ilmastostrategian pohjaksi on tarjolla monenlaista lukua sähkönkulutuksesta.
28.8.2008 14.45
Teollisuus sanoo 107, ministeriö korkeintaan 100. Lukemat ovat energiateollisuuden ja työ- ja elinkeinoministeriön arviot Suomen sähkönkulutuksesta vuonna 2020, terawattitunteina.
Tänä syksynä eduskunta saa käsiteltäväkseen hallituksen ilmasto- ja energiastrategian. Sen pohjaksi valitaan haarukan sijaan jämpti lukema, josta ministerityöryhmä nyt vääntää kättä.
Kauimpana toisistaan ovat vihreiden ja kokoomuksen arviot.
Viime viikolla matalamman sähköntarpeen ennustajat saivat erävoiton. Energiateollisuuden tilasto näytti käänteen: kokonaiskulutus oli heinäkuussa viimevuotista pienempi.
Teollisuuden sähkönkulutus on pienentynyt jo kymmenen kuukauden ajan. Vertailusta on oikaistu sään vaikutus.
Viime vuonna Suomi käytti sähköä 90 terawattituntia. Teollisuuden osuus oli yhteensä yli puolet, metsäteollisuuden noin kolmannes.
Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Juha Naukkarisen mukaan kulutus pieneni, koska metsäteollisuuden tuotanto supistui. Energiateollisuus on arvioinut, että sähkönkäyttö kasvaa 1,2 prosenttia vuodessa. Se pitää yhä kiinni ennusteestaan.
Ennuste on viesti: Energiateollisuus uskoo metsäteollisuuden nousevan. Toinen viesti on, että sähkön osuus käytetystä energiasta kasvaa.
Ennusteiden ero näyttää pieneltä, mutta välissä on isoja kiistakapuloita.
Ennuste on oikeastaan tavoite. Lukema sisältää arvion siitä, pysyvätkö metsä- ja metallitehtaat Suomessa, kauanko alkava matalasuhdanne kestää, millä hiilivoimalat voisi korvata ja onko sähköä mahdollista säästää.
Välissä möllöttää myös yhden ydinvoimalapäätöksen mentävä aukko.
Jyrkemmän kasvun povaajat uskovat, että lupaus halvasta sähköstä pitää tehtaat pyörimässä. Sähkönkulutuksen kasvu olisi myönteinen suhdanne-ennuste.
Pienemmän kasvun ennustajat uskovat, että teollisuuden energiatehokkuutta voi merkittävästi nostaa ja bioenergiaa lisätä niin, ettei uusia ydinvoimaloita tarvita.
Sopassa kelluu myös valtion turveyhtiö Vapo. Keskustalainen elinkeinoministeri ja turpeenkäytön puolustaja Mauri Pekkarinen on toistellut, että sähkönkulutuksen kasvu taittuu, ja Suomeen sopii korkeintaan yksi uusi ydinvoimala.
Pekkarinen tietää, että uudet ydinvoimalat heikentävät turpeenkäytön kannattavuutta.
Syksyn tärkeimmän luvun arviointi on myös peliä bioenergiapolitiikasta.
sähkönkulutus 
Tweet