Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Istockphoto
ISLANtikin lämpenee. Kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvaneet ennakoidun 2 prosentin sijaan 3,3 prosenttia vuodessa. IPCC laskee parhaillaan lämpötilan nousua uusiksi.
6.6.2008 11.42
Maailman keskilämpötila nousee seuraavan sadan vuoden aikana todennäköisesti ennustettua enemmän.
”Olemme nyt ylittäneet kaikki pahimmat skenaariot kasvihuonekaasupäästöjen kasvussa”, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja ja Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja Petteri Taalas sanoo.
Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC on tähän mennessä arvioinut, että pahimmassa tapauksessa päästöt kasvavat noin kaksi prosenttia vuodessa.
”2000–2006 päästöt kasvoivat 3,3 prosenttia vuosittain. Olemme todella huolestuttavalla kehitysuralla”, Taalas sanoo.
Taalaksen mukaan todennäköisin syy kasvulle on energiantarpeen lisääntyminen Aasiassa ja se, että energiaa tuotetaan hiilivoimalla ja tehottomalla teknologialla.
Hiilidioksidin lisäksi myös kauan vakaana pysynyt ilmakehän metaanipitoisuus on kääntynyt viimeisen vuoden aikana nousuun. Metaani on kaksitoista kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.
IPCC on tähän asti arvioinut, että keskimääräinen lämpötilan nousu tällä vuosisadalla olisi noin neljä astetta maailmanlaajuisesti. Suomessa lämpötila nousisi enimmillään 6,5 astetta.
IPCC:n neljännessä arviointiraportissaan viime vuonna julkaisemia ennusteita ollaan nyt korjaamassa ylöspäin.
”Riskinä on, että ylitämme myös lämpötilojen nousussa pahimmat skenaariot. IPCC:n työryhmät laskevat ennusteet uusiksi. Korjaus voi olla esimerkiksi asteen ylöspäin uusitussa pahimmassa skenaariossa”, Taalas arvioi.
Valtioneuvoston ilmastopoliittisen asiantuntijan Oras Tynkkysen mukaan pahimmatkin ennusteet ylittänyt päästöjen kasvu on erittäin huolestuttavaa.
”Kasvu on kuitenkin pääosin tapahtunut aikana, jolloin öljyn hinta on ollut alhainen, talouskasvu ripeää ja ilmastohuoli heiveröinen. On siis perusteita toivoa, ettei kasvu jatku näin rajuna”, Tynkkynen sanoo.
Tynkkynen muistuttaa, että mitä nopeammin maailman päästöt kasvavat, sitä hankalammaksi muuttuu päästövähennysten toteuttaminen.
”Maailmanlaajuisesti tarvitaan mahdollisimman kattava ja mahdollisimman tiukka sopimus Kioton pöytäkirjan jatkoksi. Suomessa on kehitettävä ja kaupallistettava teknologiaa, jolla päästöjä voidaan vähentää myös Kiinan ja Intian kaltaisissa maissa.”
ilmastonmuutos 
Tweet