Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti Keränen / Creative Commons Attribution

Valaistu vesitorni.
Vastuuta valintoihin. Uusikaupunki tähtää luonnonvarojen kestävään käyttöön. Kuvassa Uudenkaupungin vesitorni.Antti Keränen / Creative Commons Attribution

Vastuuta valintoihin. Uusikaupunki tähtää luonnonvarojen kestävään käyttöön. Kuvassa Uudenkaupungin vesitorni.

Uusikaupunki pioneerina ilmastotalkoisiin

25.4.2008 0.00

Laura J. Rantanen

Uusikaupunki hakee nostetta taloudelleen liittymällä ilmastotalkoiden eturintamaan. Kaupunki pyrkii erityisesti edistämään ilmastomyönteisen teknologian kehittämistä.

Kaupunginjohtaja Kari Kosken mukaan siinä voittaa myös kaupunki.

”Meillä on paljon yritysyhteistyötä, jolla pyritään siihen, että kaikki ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävät teknologiat saadaan käyttöön. Haluamme, että niiden kehittäminen tapahtuu täällä Uudessakaupungissa”, Koski sanoo.

Varsinais-Suomessa sijaitseva Uusikaupunki on yksi niistä viidestä kunnasta, jotka äskettäin lähtivät mukaan yritysten alulle panemaan päästövähennyshankkeeseen. Hankkeessa pyritään vähentämään kuntien kasvihuonekaasupäästöjä EU:n asettamia tavoitteita enemmän ja sovittua aikataulua nopeammin.

Kosken mukaan lyhyen aikavälin päästövähennystavoitteista sovitaan yhdessä alueen yritysten kanssa vielä ennen kesää. Hän korostaa, että hankkeessa ei ole kyse lisärajoitteiden asettamisesta yrityksille tai kuntalaisille.

”Kyse on vapaaehtoistoiminnasta etuajassa. Totta kai haluamme myös parantaa imagoamme asuinpaikkana, joka ottaa ilmaston huomioon.”

Uudessakaupungissa on käynnissä kehitystoimintaa, joka voi saada hankkeesta uutta potkua.

”Tuulivoimaa kehitetään ja lannoitetehtaan jätelämpöä käytetään jo kaukolämmössä. Toivomme myös, että saamme lähijunan kulkemaan täältä Turkuun”, Koski sanoo.


Kansainvälisestikin ainutlaatuisen päästövähennyshankkeen ovat käynnistäneet kuusi suomalaista yritysjohtajaa, Devoi Oy ja Suomen ympäristökeskus Syke. Uudenkaupungin lisäksi mukana ovat Mynämäen, Kuhmoisten, Padasjoen ja Parikkalan kunnat. Kunnat ovat aluksi mukana vuoden tai pari ja päättävät jatkosta kokemustensa perusteella.

Syken mukaan hankkeessa etsitään alueiden työllisyyttä parantavia ratkaisuja, jotka perustuvat paikallisten luonnonvarojen kestävään käyttöön ja energiatehokkuuteen. Kokeilukunnat lähtivät innolla mukaan, koska ne näkevät hankkeessa tilaisuuden varmistaa toimintaedellytyksensä tulevaisuudessa.

”Pilotoimme uutta teknologiaa, mistä kunnat saavat taloudellista piristysruisketta alueilleen. Energiatehokkuus tuo suoraa rahallista säästöä”, professori Jyri Seppälä Sykestä sanoo.

Nyt kehitettäviä toimintatapoja aiotaan jatkossa hyödyntää laajemmin Suomessa ja ulkomailla.

 

uusiutuvat  energiatehokkuus  kunnat 




Viite