Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
20.11.2008 12.56
Suklaan syntinen tuotanto voi jättää karvaan jälkimaun.
Suklaan ostaminen saattaa kolkuttaa omaatuntoa. Usein epäilyksen syy on turhamaisuus tai oma terveys, eikä todellinen ongelma, eli kaakaontuotanto, joka työllistää miljoonia ihmisiä Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.
Suklaan tuotannon suurin häpeä on lapsityövoiman käyttö. Vuonna 2002 tehdyn selvityksen mukaan Länsi-Afrikan kaakaoviljelmillä työskenteli lähes 300 000 lasta.
Suuri osa kaakaotiloista on pieniä perheviljelmiä, joilla lapset työskentelevät vanhempiensa kanssa, mikä vaikeuttaa valvontaa.
Pienviljelijät joutuvat myymään tuotantonsa paikallisille välittäjille halvalla. Suomessa myytävä suklaa valmistetaan Euroopassa, joten vain häviävän pieni osa suklaapatukan hinnasta päätyy kaakaon alkuperämaahan, saati viljelijälle.
Samalla mahdollisuus selvittää kaakaon tarkka alkuperä vaikeutuu. Suoran yhteyden puuttuessa suuret suklaayhtiöt jättävät valvonnan järjestöjen vastuulle. Vaihtoehdon tarjoavat pienet suklaavalmistajat, jotka pystyvät hankkimaan kaakaonsa suoraan viljelijöiltä.
Ostaessasi esimerkiksi reilun kaupan suklaata tiedät, että niiden valmistamiseen käytettyä kaakaota tuotetaan kelvollisissa oloissa ja siitä on maksettu riittävä hinta.
Tuotannon eettisyys heijastuu hintaan, joten reilut suklaat ovat tavallisia suklaita kalliimpia.